Huutavan Ääni Dystopiassa Kaikki kulttuurit on tuhottava

Miksi blackmetal vaihtoi satanismin natsismiin?

Satanismi on kenties jäsenkadosta eniten kärsivä new age -uskonto, ja voidaan ainakin sen trendikkyyden jääneen pääasiassa tähdenlennoksi. Tämä johtuu siitä, että satanismi on enemmän tai vähemmän vastustamiselle perustuva ideologia. Satan on hepreaa ja tarkoittaa vastustajaa. Satanismin Saatana, vaikka sitä rituaaleissa kunnioitetaankin, ei niinkään ole palvonnan kohde vaan vastavoima palvonnalle ja tottelevaisuudelle. Saatana nähdään pikemminkin liittolaisena. Satanismissa korostuu auktoriteettivastaisuus ja individualismi. Ja kun yhteiskunta alkaa korostamaan kyseenalaistamisen tärkeyttä ja yksilöitä kollektiivin sijaan, on aivan ymmärrettävää, että tuollainen aate hiipuu. Kapinoinnille ei ole enää tarvetta, kun ollaan jo ”voittajien puolella.”

 

Anton LaVey

 

Tämä näkyy myös siinä, ettei Saatana -aiheiset biisien lyriikat ole enää pitkään aikaan provosoineet ketään, ja pentagrammejakin on alkanut ilmestymään jopa Henkka ja Maukka -vaatteisiin.

Blackmetal -skenen yksi ideoista on herättää pahennusta ja korostaa muusikoiden ”pahuutta.”

Satanismi ei enää provosoinut ketään ja se myös hyväksyttiin aivan normaalina osana new age -kulttuuria, joten sillä ei enää saanut aikaiseksi sitä reaktiota, mitä toivottiin.

Myös kristityt tahot, jotka halusivat mustamaalata bändejä, eivät enää voineet käyttää ”mutta kun se on saatananpalvontaa” -argumenttia, koska ketään ei enää kiinnostanut vaikka olisikin.

Esimerkiksi Oulussa kristityt keksi syyttää Sentenced -bändiä natsismista kieltääkseen heidän Kärppä-biisin esittämisen. Se naula veti. Biisin soittaminen kiellettiin jääkiekkotapahtumissa. Siitäkin huolimatta, ettei kappaleessa ollut mitään natsismia.

Mutta natsismia on hevibiiseihin, varsinkin blackmetal -skenessä, alkanut oikeastikin ilmaantumaan. Esimerkiksi AnalCunt -bändin lyriikoissa hoilattiin jo vuosia sitten, että aikakone pitää rakentaa, jotta voitaisiin matkustaa menneisyyteen äänestämään Hitleriä. Sillä ei ole merkitystä onko tuo huumoria vai ei. (Luultavasti huumoria.) Vaan sillä, että Saatanan ylistäminen, (mikä myös oli valtaosalla bändeistä oli pelkkää teatteria), on vaihtunut Hitlerin ylistämiseksi.

 

Pikkuhiljaa tämä natsilyriikoiden käyttäminen blackmetal -biiseissä -kulttuuri rantautui myös Suomeen, mikä sai myös Suomen version antifasta, eli Varisverkon, aktivoitumaan.

Tämä on johtanut siihen, että blackmetal -skene on löytänyt itsensä takaisin otsikoihin ja yleiseen keskusteluun.

Jos blackmetal olisi pysynyt vain Saatana-kuvastossa, skene olisi pikku hiljaa kuihtunut pois. Tämä Saatanan vaihtaminen Hitleriin teki blackmetallista uudelleen provokatiivista ja ”pahaa.”

 

Mutta ovatko sitten varisverkkolaiset oikealla asialla sabotoidessaan blackmetal -festareita vandalismilla ja valitussähköposteilla?
Mielestäni se on subjektiivista.

Kokihan Tampereen kristitty kunnallispolitiikko olleen oikealla asialla estäessään Alice Cooperin konsertin tai kokihan Joensuun kristitty kuntapolitiikko toimiessaan oikein valittaessaan Robinin Hula hula -biisistä.

Mutta ehkä tälleen ulkopuolelta katsoen homma näyttää lähinnä naurettavalta.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Marko Parkkola

Rockista ja sen johdannaisista on kadonnut kapinahenki. Se alkoi jostain Anthraxin Keep in the familysta ja kohta oli muotia, että jokainen bändi lauloi natsivastaisesti. Sitten Metallica valtavirtaisti metallin ja se olikin sitten siinä.

Nyt etsitään epätoivoisesti uusia kohteita, joilla voidaan shokeerata yleisöä. We're not gonna take ja Suicide Solution ei enää vetoa.

Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars

Aiheen ohi; mitä meinaat tuolla "kaikki kulttuurit on tuhottava" -lauseella?

Tommi O. Pälve

Tekstini käsittelevät aika paljon kulttuuria. Harmi, että osa parhaiten asiaa selkeyttävistä blogimerkinnöistäni on poistettu.

Kyseessä on tapa nähdä kulttuurin piirteet isompana, joustamattomana kokonaisuutena.

Kun länsimaalainen hippi käy akupunktiossa tai joogatunnilla, hän ei "harjoita kulttuuriaan", vaan harrastaa eri asioita. Tämä on ideaali.

Sen vastakohta on yhden kulttuurin orjallinen noudattaminen ja kollektivismi.

Individualismin kannattajana toivon, että vanha tapa toteuttaa kulttuuria painuu unholaan. Eniten kriitiikkini osuu siihen, että yksilöt pelkistetään tai he itse pelkistävät itsensä osaksi kollektiivia.

Tämä näkyy yhteiskunnassa kaksoistandardeina kuten jehovantodistajien vapautuksella armeijasta, sekä loukkaantumiskulttuurina, jossa esim. "kulttuurin omiminen" nähdään pahana. Eli esim. se, että valkoisella on rastahiukset.

Kaikki tämmöinen pitäisi "tuhota." Ja tuhoamisella tarkoitan yksinkertaisesti valistusta ja dialogia.

Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars

Kiitos selventävästä vastauksesta (ja - yleensä - oivallisista blogeista)!

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Ainakin takavuosina alan harrastajat nostivat ison mekkalan, jos satanismi sotkettiin saatananpalvontaan. Kyse on eri asioista. En tiedä, miten tarkkoja he ovat nykypäivänä, mutta sinä käytit väärää termiä blogissasi.

Tommi O. Pälve

En käyttänyt väärää termiä. Asia on monimutkaisempi.
Nykyaikaisen satanismin perustaja Anton LaVey ei itse erotellut satanismia saatananpalvonnasta koskaan, vaan sen sijaan hän harjoitti rituaaleja, joissa hoettiin "hail Satan!"

On olemassa käsitys saatananpalvojista, jotka polttavat kirkkoja ja kidnappaavat vauvoja. Tämmöistä uskontoa ei kuitenkaan organisoituna ole olemassa. Vaan jopa nämä kirkonpolttajat ovat kutsuneet itseään satanisteiksi.

"Saatananpalvoja" ei siis ole kuin haukkumanimike.

Satanismi ei tarkoita Raamattuun uskomista tai muuta tämmöistä, mutta ei ole mitään syytä eritellä satanismia saatananpalvonnasta, kuten ei myöskään ole syytä erotella buddhismia buddhanpalvonnasta.

Kaikki satanistinen kirjoitus kuitenkin aina vähintäänkin sivuaa Saatanaa, ja koko uskonnon nimi tulee Saatanasta.

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

kuuntelenpas tässä ensimmäistä kertaa tuoreinta hankintaani, CD-levyltä,
eli en vielä tiedä laulavatko kenties saatanasta, hitleristä vai kissanpennuista, taitavat kuitenkin olla pakanoita.

Nokturnal Mortum - Істина

https://www.youtube.com/watch?v=2kcEnULKve4

tuossa ystäväni blackmetal-depyyttialbumi, hän esittää siinä näkemyksiään parisuhteen ja elämän yleensäkin vaikeuksista, omaan itseensä turhautuneen näkökulmasta, suomeksi.

Author - Lopun Alku

https://www.youtube.com/watch?v=VuNaG_GU0PM

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

olen ajatellut, että jos asiaa halutaan käsitellä uskonnon näkökulmasta, on kyse saatananpalvonnasta ja joka periaatteessa näin ollen tunnustaa myös jumalan olemassaolon, fanaatikkojen käsissä kivet kaatuvat ja kirkot palavat.

satanismi on pikemminkin moraalinen ideologia ja joka ei tarvitse jumalaa ollakseen olemassa.

Tommi O. Pälve

Uskontoja on monenlaisia. Buddhalaisuus on pääosin elämänkatsomus, mutta silti uskonto.
Uskonto ei vaadi uskoa luojaan tai tuonpuoleiseen.
Satanismista tekee uskonnon sen rituaalit ja mustan magian harjoittaminen.
Se, käsittääkö Saatanan elävänä entiteettinä tai vaikka itsessään piilevänä voimana, ei ole merkityksellistä.
Kun kyseessä on individualistinen uskonto, jokainen satanisti "tulkitsee" uskonnon omanlaisekseen.

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

kyllä, mutta konteksissa saatanaa ei voi olla ilman jumalaa, eikös sen mielestä jumala itse ole huijari, vai jopa itsessäänkin pelkkä kusetus?

jos satanismin riitit ja uskomukset riisutaan, mikä on lähinnä siitä mikä jää jäljelle, anarkia?

minua ottaan pattiin se miten anarkia käsitetään nykyään, fanaattisena vasemmistolaisten riehumisena ja kaiken kirjaimellisena tuhoamisena,
itselleni anarkia on ideologia joka sallii kaiken, jopa järjestäytyneen yhteiskunnan, mutta myös elämisen sen ulkopuolella, anarkia on eräänlainen saneluun perustuvan sääntö- ja sääntelysuomen antiteesi.

vandaalit joita lehdistö anarkisteiksi kutsuu ja he itsekin usein kuvittelevat, eivät ole anarkiaa nähneetkään

Toimituksen poiminnat