Huutavan Ääni Dystopiassa Kaikki kulttuurit on tuhottava

Olkaamme siis ihmisiä

Se, ettei yksilöllä ole syntyperään pohjautuvaa identiteettiä, ei tarkoita sitä, että hän automaattisesti jotenkin sulautuu massaan. Päinvastoin. Jossain kollektiivisuuteen perustuvassa valtiossa individualistinen yksilö juurikin erottuu joukosta.

Suomi ei ole kollektiivisuuteen perustuva valtio, vaan tämä maa pääasiassa koostuu yksilöistä. Tavalliselle suomalaiselle ajatus siitä, että määrittelisi koko minuutensa syntyperänsä perusteella, on aivan järjetön, ja niin se kuuluisi olla järjetön muillekin.

Se on surullista, että osa ihmisistä näkee romanit pelkkänä kollektiivina ja ajattelee kohtaamansa pahimman romanin edustavan kaikkia romaneja. Mutta vähintään yhtä surullista on olla romani, joka korostaa olevansa romani sen sijaan, että pyrkii tuomaan esille itsensä ainutlaatuisena persoonana. Itsensä typistäminen osaksi jotain kollektiivia, on itseään alentavin teko, jonka ihminen voi tehdä.

Se, että antaa kollektiivin määritellä itsensä, tarjoaa vallan tämän kollektiivin pahimpien yksilöiden pilata oman maineensa lisäksi myös sinun maineesi.

Juuri muutama kuukausi sitten oltiin nuorille teetetty kysely, jossa saatiin selville, että valtaosalla nuorista on joko itsellä romanien kanssa huonoja kokemuksia tai omalla lähipiirillä huonoja kokemuksia romanien kanssa. Romania ei tunnista ilman romaniasua romaniksi. Tästä syystä romaniasua on helppo verrata Helvetin Enkelit -liiviin. Kokemus ja kuulopuheet opettavat, että varmuuden varalta kannattaa kiertää kauempaa.
Nuorille pohdittiin jotain monikulttuurisuusluentoja, joissa koetettaisiin takoa oppilaiden päähän, että romanit ovat just jees. Tällaiset propagandatunnit ovat kuitenkin tehottomia, jos arkikokemukset osoittavat muuta. Jos nyt nuori päätyy vaikka puukolla ryöstetyksi romanin toimesta, onko mikään ihme, että hän alkaa pelkäämään myös muita romaneja?

Kun yksilö pelkistää itsensä kollektiivin jäseneksi, niin silloin mennään pääasiassa tämän kollektiivin pahimpien edustajien armoilla. Ihan samoin kuin muutaman Odinin väkivallanteot - ihan ymmärrettävästi - sai tavallisen kansalaisen pelkäämään kaikkia Odineita. Itsekin vaihdan katua kun tulee kaljupäiset pilottitakit vastaan.

Ja edelleen. Kyseessä ei ole rotu. Kyseessä on asu, jolla osoitetaan olevansa osa jotain kollektiivia.

Vielä lopuksi muutamalla lauseella kollektiivin jatkuuvudesta, eli lasten kasvattamisesta.
Lestadiolaisvanhempien puheet siitä, kuinka vääräuskoiset joutuu helvettiin, johtaa siihen, että lestadiolaislapset viettävät aikaa vain toisten lestadiolaislasten kanssa.

Tavalliselle, lahkoon kuulumattomalle, suomalaislapselle ei opeteta mitään tuollaista, vaan hän voi vapaasti viettää aikaa kenen kanssa tahtoo ilman, että kenenkään syntyperää syynätään.

Niin mietin, että kannattaako romanienkaan opettaa lapsilleen, että romanit on voittajia ja muut ilkeitä rasisteja? Eikös juuri tuollaisen ajatuksen syövyttäminen lasten mieliin johda juuri siihen, että romanit ja muut ovat erillään?

Miksi emme voisi olla vain ihmisiä?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Mika Sarivaara-Satta

kollektivistit low-IQ ja individualistit high-IQ, ei muita yhdistäviä tekijöitä, kuin ikuinen vihollisuus.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Kollektiivinen heimolaisuus on helppoa ja vaivatonta. Ajattelevana yksilönä oleminen on vaikeaa ja työlästä.

Käyttäjän JuusoPeuraharju kuva
Juuso Peuraharju

"Juuri muutama kuukausi sitten oltiin nuorille teetetty kysely, jossa saatiin selville, että valtaosalla nuorista on joko itsellä romanien kanssa huonoja kokemuksia tai omalla lähipiirillä huonoja kokemuksia romanien kanssa."

Kyllä tämä valitettavasti kertoo aika paljon.

Minulla ei ole mitään romaneja vastaan, mutta laittaahan se mietityttämään, kun ihan arkisissa tilanteissa julkisilla paikoilla valtaosa kokemuksista on negatiivisia. Jostain syystä juuri romanien olen nähnyt poikkeuksellisen usein käyttäytyvän röyhkeästi asiakaspalvelutilanteissa, jostain syystä olen nähnyt juuri romanien ajavan poikkeuksellisen usein invapaikoille ilman tarvittavaa lupaa, jostain syystä olen nähnyt juuri romanien poikkeuksellisen usein etuilevan kassajonossa jne jne.

En voi kiistää etteivätkö nämä suhteellisen pienet, mutta jatkuvasti esiintyvät kokemukset aiheuttaisi ennakkoluuloja.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Se on surullista, että osa ihmisistä näkee romanit pelkkänä kollektiivina ja ajattelee kohtaamansa pahimman romanin edustavan kaikkia romaneja. Mutta vähintään yhtä surullista on olla romani, joka korostaa olevansa romani sen sijaan, että pyrkii tuomaan esille itsensä ainutlaatuisena persoonana. Itsensä typistäminen osaksi jotain kollektiivia, on itseään alentavin teko, jonka ihminen voi tehdä."

Hyvin oivallettu. Tämä ilmiö voidaan kytkeä myös maahanmuuttajien kotoutumiseen/kotouttamiseen. Jos yksilö haluaa edelleen olla näkyvästi osa omaa "kollektiiviaan", häntä on vaikea kotouttaa. Hänet koetaan helposti pelkästään kollektiivinsa edustajana, eikä yksilönä, ja silloin häneen helposti liitetään tähän kollektiiviin liittyviä ennakko-odotuksia.

On sinänsä ymmärrettävää, että jokainen haluaa säilyttää suhteensa omaan kollektiiviinsa vieraassakin ympäristössä. Kuitenkin kompromissejakin on tehtävä, jos aikoo todella kotoutua.

Mielestäni maamme juutalaiset ovat onnistuneet tässä tasapainottelussa hyvin. He ovat halutessaan säilyttäneet kytköksensä kollektiiviinsa, mutta eivät tuo sitä näkyvästi esiin vaan toimivat niin, että heidät on helppo kohdata yksilöinä.

Toimituksen poiminnat