Huutavan Ääni Dystopiassa Kaikki kulttuurit on tuhottava

Yleistäjäksi syyttely torpedoi keskustelua

Meidät länsimaalaiset on kasvatettu inhoamaan yleistämistä, sekä näkemään kollektivismin vain siten, että yksilö pelkistetään kollektiivin jäseneksi, vaikka myös sitä tapahtuu, että yksilö ensisijaisesti ilmaisee identiteettiään kollektiivinsa kautta.

Kerran ammattikorkeakoulussa kuuntelin vieressä opettajan ja oppilan keskustelua. Oppilaan tehtävänä oli kirjoittaa stereotypioista. Oppilas ei kyennyt kirjottamaan riviäkään, koska ei halunnut yleistää. Opettaja koitti selittää, ettei stereotypian tarvitse olla kielteinen ja koitti valottaa asiaa kysymällä esimerkiksi syökö ranskalaiset enemmän patonkia kuin vaikka suomalaiset. Oppilas hädissään hoki, ettei kaikki ranskalaiset syö patonkia.
Lopulta opettaja luovutti ja oppilas jätti kirjoituksen kesken, tai siis jätti word-ikkunan kokonaan tyhjäksi.

Mielestäni tämä oli aika surullista. Itse en esimerkiksi katso jääkiekkoa, mutta minua ei haittaa yhtään, että suomalaisia pidetään jääkiekkokansana. Stereotypia jääkiekkoa katsovasta suomalaisesta on täysin oikeutettu, koska tarpeeksi useat suomalaiset katsovat jääkiekkoa. Siitä huolimatta, että stereotypia on olemassa, tämä ei tarkoita sitä, että jokaikinen suomalainen ilman yhtä ainutta poikkeusta katsoisi jääkiekkoa. Stereotypian olemassaolo ei vaadi sitä, ettei poikkeuksia olisi.

Tämä yleistämisen vastaisuus johtaa siihen, että keskustellessa ilmiöistä ja kollektiiveista, aina osa keskustelijoista ryhtyy hokemaan, "ei saa yleistää." Osa tekee sen siksi, koska heille yleistäminen on kauhistus. Osa tekee sen siksi, että yleistäjäksi syyttelyllä saa keskustelun sivuraiteille. Kätevästi viedään keskustelu pois aiheesta siihen, miten asiasta tulisi keskustella. Tällä taktikalla saadaan keskustelu pois ikävästä aiheesta. Tämä on siis tarkoituksellista keskustelun sabotointia.

Esimerkiksi kun puhutaan lestadiolaisten televisionkatselukiellon vaikutuksesta heidän sosiaaliseen elämään, aina joku ryhtyy hokemaan, ettei kaikissa lestadiolaisperheissä ole televisionkatselukieltoa. Ei olekaan. Mutta ymmärrettävästi nyt ei ole kyse  niistä perheistä, joissa katsellaan televisiota, vaan niistä perheistä, joissa ei katsella. Tämä länkytys poikkeuksista ei tuo keskusteluun mitään lisäarvoa. Lisäksi tuolla länkyttämisellä implikoidaan, että muut keskustelijat ovat niin typeriä, että luulevat jokaisen lestadiolaisperheen olevan täysin samanlainen. On itsestään selvää, että lestadiolaisperheitä on erilaisia, joten sitä on turha erikseen mainita.
Tietenkin on eri asia, jos joku sanoo, että "KAIKKI lestadiolaiset ovat tällaisia." Mutta tuota "ei saa yleistää" -hokemaa käytetään myös silloin ja etenkin silloin, kun keskustelun toinen osapuoli ei selvästikään tarkoita kaikkia.

Juuri tänään keskustelin artikkelista, jossa suunniteltiin muslimiperheille sellaisia asuntoja, että naiset voisivat olla ilman burkhaa keittiössä. Artikkelissa ehdotettiin asuntoihin kahta sisäänkäyntiä, joista toinen johtaisi suoraan keittiöön, sekä ehdotettiin suljettavia ovia keittiöihin, jotta miehet eivät näkisi keittiöön.

"Yllättäen" keskustelu siirtyi siihen, ettei kaikki musliminaiset käytä burkhaa, eikä kaikki muslimiperheet halua tuollaisia asuntoja. Tietenkin on itsestään selvää, että tuollaisia asuntoja suunniteltiin vain niille muslimiperheille, joille on tuollaisille asunnoille käyttöä. Se, että tuollaisten asuntojen rakentamista on harkittu, on tosiasia. Eikä mikään väite siitä, että kaikki muslimiperheet ovat samanlaisia.

Loppukeskustelu oli pelkkää vääntämistä yleistämisestä, mikä oli aivovammaista varsinkin ottaen huomioon, että keskustelussa oltiin mainittu eroja eri muslimiyhteisöiden välillä eri valtioissa, sekä erilaisia suuntauksia islamin uskosta, kuten erot shiia- ja sunnimuslimien välillä.

Mitään oikeaa yleistämistä ei missään vaiheessa tapahtunut.

Mutta koko keskustelu meni vain länkyttämiseksi, kuinka "ei saa yleistää."
Tämä tappoi koko keskustelun.

Mielestäni olisi syytä tehdä ero sen välillä puhuuko keskustelija tietystä ilmiöstä tai yhteisöstä tai vaikka keskimääräisyyksistä, siihen puhuuko hän oikeasti väittäen, että jotkut ihmiset ovat kaikki samanlaisia.

Meidät on kasvatettu karttamaan yleistämistä, minkä vuoksi sellaista "ne on kaikki samanlaisia" -lässytystä kuulee hyvin vähän. Ja kun tuollaista kielteistä yleistämistä ei juuri tapahdu, alkavat tietyt ihmiset näkemään yleistämistä siellä, missä sitä ei ole.

Se ei tee hyvää keskustelukulttuurille, vaan haittaa keskustelua erittäin paljon. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Väinö Hirvelä

Joo todellakin haittaa. Apu on ainoastaan overtonin ikkunan siirtäminen reippaasti keskemmälle.

Onhan kuitenkin niin, että valkoisesta ja miehestä saa yleistää ihan loputtomasti.

Toimituksen poiminnat