Huutavan Ääni Dystopiassa Kaikki kulttuurit on tuhottava

Vihapuhujat kerettiläisinä

Synti -termiä enää harvemmin kuulee arkikielessä, mutta ennen syntiseksi haukuttiin ihmisiä, joiden toiminta ei miellyttänyt. Syntiä on ainakin kaikki kuoleman synnit, sekä Mooseksen kymmenen käskyn rikkomiset. Kymmeneen käskyyn kuuluu esimerkiksi sääntö ”älä tapa”, joten murhaaminen on syntiä. Mutta käytettiinkö ikinä termiä ”synti”, kun joku oli murhannut? On jotenkin vaikea kuvitella, että kristitty olisi soittanut poliisille todistaessaan murhan ja ilmoittanut, ”täällä on tehty syntiä.” Ihan joka ikinen kertoisi murhan tapahtuneen. ”Täällä on tehty syntiä” -lausahdus sopisi pikemminkin tilanteeseen, jossa ääri-kristitty löytää tietokoneen viereltä talouspaperirullan.

 

Vihapuhe on samanlainen termi, kuin synti. Vihapuhe on kattotermi, jonka alle mahtuvat esimerkiksi niin laiton uhkaus, väkivaltaan yllyttäminen, kansanryhmää vastaan kiihottaminen, uskonrauhan rikkominen, sekä tappouhkaukset. Juju on siinä, ettei termiä ”vihapuhe” käytetä ikinä silloin, kun puheelle/kirjoitukselle on olemassa jokin erillinen rikospykälä.

Kun henkilö esimerkiksi saa naapuriltaan kirjeen, jossa lukee, ”olen kyllästynyt rumaan naamaasi. Jos et 3 viikon aikana muuta pois, niin minä tulen kirveellä ovesi läpi ja muutan sinut kolmelle eri kaatopaikalle,” niin soittaessaan poliisille tämä henkilö ei totea, ”naapurini vähän harjoitti vihapuhetta,” vaan kertoo naapurin uhkaavan hänen henkeään. Vihapuhetta käytetään silloin kun jokin puhe mielletään jollain tapaa epäsoveliaaksi, kuten vaikka Laura Huhtasaaren puhe islamisaatiosta.

 

Mutta se juuri tekee ongelman, että kun joku on esimerkiksi masturboinut, niin kristityt haukkuvat hänet syntiseksi, eli haukkuvat kattokäsitteellä, jonka alle murhaajatkin kuuluvat. Ja samoin kun vasenlaita (johon Kokoomuskin kuuluu) haukkuu ihmisiä vihapuhujaksi, he rinnastavat epäsoveliaasti puhuvat ihmiset samaan kastiin tappouhkauksien kirjoittajien ja väkivaltaan yllyttäjien kanssa.

 

Rikoslaissakin vihapuhe on kattotermin ”Rikokset ihmisyyttä vastaan” alapuolella, eli tässä tapauksessa Laura Huhtasaaren tokaisu, että islamisaatio on ongelma, olisi verrattavissa orjuuttamiseen, ihmiskauppaan, kiduttamiseen, sterilisaatioon pakottamiseen ja muuhun aivan hirviömäiseen toimintaan.

 

”Syntinen” ja ”vihapuhuja” ovat lopulta vain leimakirveitä, joilla pyrimme ilmaisemaan muille jonkun yksilön olevan paha. Varsinaisesti kumpikaan termi ei tarkoita yhtikäs mitään.

 

Siksi on aika huolestuttavaa, että EU on vaatinut youtubea, facebookia ja twitteriä poistamaan ”vihapuheen” 24 tunnin kuluessa palveluistaan sakon uhalla. Kun vihapuhetta ei pystytä mitenkään määrittelemään, joutuu ylläpitäjät varmuuden vuoksi poistamaan kaikkea sellaista materiaalia, joka ehkä saattaa olla ”vihapuhetta.” Tämä johtaa laajaan sensuuriin.

 

Jostain syystä itseään edistysmielisinä pitävät tahot ovat tohkeissaan kuinka ”vihapuheeseen” nyt aletaan puuttumaan, vaikka näin sivusta seuraajana en osaa nähdä tätä meininkiä oikein muuna kuin uuden inkvisition perustamisen ensiaskeleina.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän ViliLustman kuva
Vili Lustman

Vihapuheesta hössöttäminen edustaa yhtä osaa politiikan tunteellistumisen yleistrendistä. Moni lienee pannut merkille miten tunteet ovat vallanneet poliittisen retoriikan. Turvallisuudesta puhuttaessa puhutaan turvallisuuden tunteesta, oikeaan luvuilla mitattavaan turvallisuuteen keskitytään vähemmän. Maahanmuuttokeskustelua määräämään pyrkivä valtamedia taas keskittyy suhteettoman paljon pelon, solidaarisuuden, ennakkoluuloisuuden, vihan, ulkopuolisuuden tunteen jne. analysoimiseen ihmisten maahanmuuttokantojen ja maahanmuuton hyödyllisyyden määrittäjinä luvuilla mitattavien faktojen sijaan. Motiiveista on tullut tärkeämpiä kuin tekojen mitattavissa olevista tuloksista.

Nyt sananvapauden määrittelyssäkin halutaan ottaa mukaan tunteet, siis äärimmäisen subjektiivisen seikan halutaan vaikuttavan perusvapauksiimme, kun perinteisesti sananvapauden rajoja on mitattu enemmänkin konkreettisen haitan perusteella. Kristillis-konservatiiveja ja uus"liberaaleja" yhdistää autoritäärinen, tunneperäinen maailnmankuva.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Olen aina ajatellut, että termi "vihapuhe" ei oikeastaan tarkoita yhtään mitään, mutta sattuu olemaan sopiva termi millä voi syyttää naapuria ajatusrikoksesta. Ajatusrikos... se herättää mieleen Orwellin tarinan. Heh.

Käyttäjän RaunoKuha kuva
Rauno Kuha

Elämme Eurostoliiton aikaa jossa vain oikeat ajatukset ovat sallittuja. Väärä mielipide vaietaan tai demonisoidaan. Maahanmuuttokriitisyys asiallisillakin argumenteilla on demonisoitu. Eu vastaisuus on väärin. Oikea laita on paha vasen laita on hyvä. Yms.

Toimituksen poiminnat