Huutavan Ääni Dystopiassa Kaikki kulttuurit on tuhottava

Kaikki on populisteja, mutta populisteja on kahdenlaisia.

Populismi on siitä vaikea termi, että sitä käytetään jatkuvasti kahdessa eri merkityksessä. Täytyy siis ymmärtää konteksti, missä populismi -termiä käytetään, että ymmärtäää sen merkityksen. Nykkisääntö on se, että jos jotain haukutaan populismista, tarkoitetaan eri asiaa, kuin silloin, kun jotain kehutaan populismista.


Haukkumanimenä populisti tarkoittaa politiikkoa, joka joko lupaa mahdottomia tai lupaa sellaista, jota ei aio mitä ilmeisemmin toteuttaa. Näistä esimerkkeinä vaikka kolme räikeintä.  1. Wille Rydman, joka aina vaalien alla ryhtyy keräämään maahanmuuttokriittisillä kolumneillaan ääniä Kokoomukselle, jotta Kokoomus voi harjoittaa löysää maahanmuuttopolitiikkaa. 2. Touko Aalto, joka on täysin tietoinen, että enemmistö suomalaisista kannattaa löysempää alkoholipolitiikkaa, joten hän vastaa vaalikoneeseen kannattavansa sallivampaa alkoholipolitiikkaa, mutta sitten äänestää sallivampaa alkoholipolitiikkaa vastaan. 3. Timo Soini lupaili vaalien alla, että pyrkisi vähentämään Suomen EU-maksuja. Haastattelija sanoi, ettei se ole mitenkään mahdollista. Timo Soini länkytti haastattelijan päälle, ja kun Timo Soinista tuli ulkoministeri, aiheeseen ei ikinä palattu. Itseasiassa Timo Soini jätti puolueen EU-kriittisen siiven oman onnensa nojaan ja alkoi väkertämään itselleen uutta puoluetta, mitä ilmeisemmin siitä syystä, että hän saa Lontoosta palkkioviran vain jos pysyy ulkoministerinä kauden loppuun saakka. Tämä seikka saa tietenkin Timo Soinin puheet "rötösherroista" vähän uuteen valoon.


Mutta mitä populistit tarkoittavat kutsuessaan itseään populisteiksi? Ihan yksinkertaisesti sitä, että noista lupauksista pidettäisiin kiinni. Eli ollaan kansan enemmistön puolella, koska ajatellaan, että kansan enemmistön pitäisi määrittää millainen tämä yhteiskunta on. Jos esimerkiksi enemmistö haluaa tiukempaa maahanmuuttopolitiikkaa, sitä pitäisi tiukentaa. Jos esimerkiksi enemmistö haluaa sallivampaa alkoholipolitiikkaa, lakeja tulee höllentää. Näin yksinkertaista se on.

En itse pysty mitenkään samaistumaan johonkin eliittiin, kuten kokoomuslaisiin, jotka ajoivat Suomeen Guggenheimia, vaikka lähes 100% suomalaisista vastusti hanketta. Siihen ehti palaa miljoonia veroeuroja, ennen kuin se saatiin täpärästi stopattua. Onneksi Helsingin valtuustossa on edes muutama perussuomalainen.

Jos olisin kansanedustaja, tekisin vain sellaisia päätöksiä, joille on kansan enemmistön siunaus. Tämä on linjaukseni, koska olen itse populisti. On olemassa oikeaa populismia, ja sitten on olemassa mulkkupopulismia.

Keskusta nyt toteuttaa jotain mulkkupopulismin maailmanennätystä. Ensin nakattiin Perussuomalaiset ulos puolueesta hokien, "arvopohja, arvopohja, arvopohjaaaa!!!" Ja nyt sitten Keskusta on vaatimassa rajoille passitarkastusta ja jokaikisen turvapaikanhakijan palauttamista Ruotsiin. Eikös juuri tuollainen linja ollut sitä "fasismia ja rasismia", joka ei "arvopohjaan" mahtunut?

Niinpä niin. Gallupit näyttää joka mittauksessa huonommalta ja huonommalta, ja yhtä aikaa ollaan kyselytutkimusten avulla kartalla siitä, että räikeä enemmistö suomalaisista haluaisi harjoittaa paljon tiukempaa maahanmuuttopolitiikkaa. Eli keskustalaiset ovat taas nokkelia ja puhuvat juuri sitä, mitä kansalaiset haluavat kuulla.

Mutta kannattaa muistaa vanha viisaus:  Kepu pettää aina.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat