Huutavan Ääni Dystopiassa Kaikki kulttuurit on tuhottava

Miten ratkaisen työttömyyden

Kirjoitin vastikään raflaavan kirjoituksen, että työttömät pitäisi laittaa laitokseen. En oikeasti ole tätä mieltä, vaan halusin provokaation kautta herättää ajatuksia siitä, mitä varten työttömiä tuetaan rahallisesti, ja mitä varten tuki ei ole. Lyhyesti: Tuen pyrkimys on saada työtön takaisin jaloilleen, ei kaataa häntä maahan.

Kommenttiosioon tuli henkilökohtaisia, raskaita tarinoita, ja ne muistuttivat minua menneestä. Elän tällä hetkellä kivaa elämää. On asunto ja työpaikka. Mutta ilman hyvinvointivaltion tarjoamia palveluita en olisi ikinä päässyt siihen missä olen. Kun ensimmäistä kertaa opiskelin, en saanut asumistukea tai opintotukea, mutta koska joku random mies oli potkinut minulta posken sisään ja leuan irti, sain valtiolta vahingonkorvauksia, joiden turvin pystyin maksamaan asuntolan vuokran. Muuten elin kouluruuallla ja viikonloput söin koulusta ottamiani leipiä. Laihduin 45 kiloiseksi. Tämän jälkeen olen jättänyt koulun kesken, ollut koditon, käynyt terapiassa itsetuhoisuuden takia, joutunut karenssin takia velkoihin. Olen meinannut aika moneen otteeseen pudota järjestelmästä syrjäytyvien joukkoon. Ja miten se on saanut minut näkemään sosiaalijärjestelmän, etuudet, avun ja muut asiat? Tietenkin siten, että apua on oltava saatavilla. Syrjäytyneet voidaan saada takaisin osaksi yhteiskuntaan.


Miten ratkaisisin ongelmat?

Kaupunkikohtainen kansalaispalkka. Kaupungeissa, joissa vuokrat ovat isompia, kansalaispalkka olisi isompi, kuin kaupungeissa, joissa vuokrat ovat pienempiä. Kansalaispalkka olisi muuten vakio, eikä siihen sisältyisi asumistukea. Kansalaispalkka olisi sen suuruinen, että sillä niukin naukin selviäisi hengissä, mutta luksuksesta ei olisi toivoa. Kansalaispalkka toimii siten, että pätkätöistä saadu palkat eivät vähennä tuen määrää, vaan tulee siihen tuen päälle. Jos esimerkiksi henkilö tekee minimipalkalla kerran viikossa töitä, hän saa kansalaispalkalla kuitattua vuokran, laskut ja välttämättömät ruuat, ja tähän päälle 90 x 4 eli 360 euroa ylimääräistä rahaa, niin hän pärjää vallan mainiosti. Kansalaispalkan määrä tulisi ottaa huomioon verotuksessa, jolloin hyvätuloisilta se verotettaisiin pois. Järjestelmä ei siis tekisi rikkaista vieläkin rikkaimpia. Kansalaispalkka aiheuttaisi lähinnä sen, että työttömien olisi kannattavaa ottaa vastaan töitä. Nykyjärjestelmä kun rankaisee työn tekemisestä ja kannustaa syrjäytymään. Opiskelijoiden tuki tulisi korvata myös kansalaispalkalla, jotta he olisivat työttömien kanssa samalla viivalla, eivätkä saisi vähemmän tukea kuin  työttömät, mikä on yksi nykyjärstelmän suurimmista epäkohdista. Opiskeluun kannustaisi se, ettei siitä rangastaisi. Tähän päälle opiskelijoilla tulisi olla mahdollisuus ottaa opintolainaa. 
Siitä huolimatta, että kansalaispalkka kuittaisi valtaosan sosiaalitoimiston ja kelan toiminnasta, tulisi silti säilyttää kelan ja sosiaalitoimiston toiminta esimerkiksi työkyvyttömiä, äitejä, kuntoutujia ja muita varten. Vaikka kaikille maksettaisiinkin perustulo, tulisi olla mahdollisuus hakea harkinnanvaraista tukea päälle.

 

Jotta tämä järjestelmä toimisi, olisi valtion taattava kaikille halukkaille pätkätöitä. Että kaikilla olisi mahdollisuus kerran viikossa käydä vaikka kirjastossa tekemässä apulaisen hommia, tai siivoamassa katuja, tai auttamassa vanhuksia vanhainkodissa. Julkinen sektori tulisi isolta osin sirpaloittaa pätkätyöläisten työmaaksi.

Vaikka kaikki työttömät haluaisivat töihin, työpaikkoja ei riitä yksityisellä sektorilla. Tämä on iso ongelma. Automatisaatio joka vuosi vähentää työpaikkoja. Uusia yrittäjiä tulisi mielestäni tukea aivan superisti, ja jopa niin, että valtio auttaisi uusia yrityksiä palkkausten kanssa. Nykyäänkin samaa tehdään, mutta ei mielestäni riiittävällä volyymilla. Yrittäminen täytyisi olla täysin riskitöntä ja sellaista, että kuka tahansa uskaltaisi lähteä yrittämään. Tämä saisi rahan liikkumaan ja aktivoisi ihmisiä. 3 ensimmäisen vuoden jälkeen yritystuet tulisi lakkauttaa. Yrittäjiltä myös pitäisi otta pois velvollisuus maksaa työläisten vakuutukset. Näin palkkaaminen olisi halvempaa.

Vielä viimeiseksi otan kantaa äiteihin. Mielestäni on vastenmielistä, että yrittäjät joutuvat maksamaan äideille palkkaa siltä ajalta, kun nämä ovat äitysvapaalla. Tämä aiheuttaa sen, että yritykset eivät uskalla palkata nuoria naisia. Minun utopiassani valtio maksaisi äideille palkan äitiysvapaiden ajalta, joten yrityksille ei tulisi naisten palkkaamisesta lisäkustannuksia. On ongelmana, että suomalaiset eivät tee niin paljoa lapsia kuin ennen. Ainakin uutississa on sanottu, että syntyvyys on saatava nousuun, sillä valtio tarvitsee uusia veronmaksajia. Tästä näkökulmasta on suorastaan sijoitus tehdä äitiydestä riskitöntä sekä äidille, että yrittäjälle.

Pitkällä tähtäimellä automatisaatio tulee johtamaan moderniin kommunismiin, eikä meillä tule olemaan tarvetta väkisin lisätä väestöä jatkuvasti. On mielestäni typerää argumentoida löysän maahanmuuttopolitiikan puolesta sillä perusteella, että muka tarvittaisiin tuhansia duunareita. Ei olla tarvitsemassa. Koneet ja internet jatkuvasti vähentävät työpaikkoja. Suomi voi puolestani pysyä pienenä ja sisusukkaana jatkossakin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Juhani Vehmaskangas

"Kaupunkikohtainen kansalaispalkka. Kaupungeissa, joissa vuokrat ovat isompia, kansalaispalkka olisi isompi, kuin kaupungeissa, joissa vuokrat ovat pienempiä."

Tuo olisi paha virhe ja väärin. Sama virheellinen ajattelutapa on mm. asumistukien suhteen vallitseva käytäntö jo tänään.

Kautta Suomen sama tuki/palkka. Tuolloin henkilö voisi itse valita missä asuu. Asuuko syrjemmällä jolloin itselle jää käyttöön enemmän rahaa vai hamuaako keskukseen josta sitten joutuisi pikkaisen "maksamaan". Sillä syrjemmällä menee takuuvarmasti liikkumiseen enemmän rahaa. Myös tuotteet ovat yleensä syrjemmällä kalliimpia.

Joten: ei minkäänlaista kompensaatiota kasvukeskusten hyväksi!

Tommi O. Pälve

Ymmärrän huolesi. On iso ongelma, että isoimpiin kaupunkeihin muuttaa jatkuvasti elämäntapatyöttömiä. Tätä ongelmaa lieventäisi jo se, että sosiaalitoimisto ja kela eivät enää maksaisi niiden takuuvuokraa, jotka muuttavat isoon kaupunkiin ilman, että heillä on tiedossa työ- tai koulupaikkaa. Näin sijoitetut maahanmuuttajatkin saataisiin pidettyä sijoituspaikoisssa, kunnes integroituvat yhteiskuntaan niin hyvin, että kykenevät omalla rahalla muuttamaan haluamaansa kaupunkiin.

Juhani Vehmaskangas

"Tätä ongelmaa lieventäisi jo se, että sosiaalitoimisto ja kela eivät enää maksaisi niiden takuuvuokraa, jotka muuttavat isoon kaupunkiin ilman, että heillä on tiedossa työ- tai koulupaikkaa."

Ainakaan suomalaiselle ei tuollaisessa tapauksessa irtoa sossun rahaa sen paremmin takuuvuokraan kuin muuttokustannuksiinkaan.

Juhani Piri

Ei toimisi kohdallani ja tässä "äitinä" ollessa vielä vähemmän. Tarvis aika paljon viilausta toi esittämäsi asia, mutta toki oikean suuntainen. Jos vielä yrittäisit kovemmin niin ehkä sattuisi maaliin. Voin referenssinä sitten kertoa toimiiko vaiko eikö. Me munalliset äidit olemme aika paljon väliinputoojia nykyisin ja myös sinunkin mallissasi.

Tommi O. Pälve

Ihan erikseen otin vanhemmat huomiioon, sekä mainitsin, että harkinnanvarainen tuki on säilytettävä. Ainakin yritin kirjoittaa niin, ettei kukaan putoaisi järjestelmän ohi.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Ennenkin sanonut että, lämpimästi tervetuloa kansalaispalkka. t. Nimimerkki en enää ikinä maksa tuloveroja.

Tommi O. Pälve

Implikoit vissiin, että kansalaispalkka aiheuttaisi loisimista. Lue tekstini uudelleen ja perustele väitteesi. Ja heitä tuo ylimielisyytesi helvettiin.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

En usko että se aiheuttaisi loisimista, mutta järjestelmän porsaanreiät keksii jo nyt. Itse alkaisin tietenkin yrittäjäksi samantien ja avaisin itselleni pääsyn pääomatuloihin, joista kansalaispalkan verottaminen pois olisi vaikeampaa. Voisin elellä kansalaispalkalla ja nostaa osingot kerran vuodessa ulos.

Kuinka paljon olet miettinyt, mitä ongelmia kansalaispalkka toisi mukanaan?

Edit: Kyllä se oikeastaan loisimistakin aiheuttaisi. Se tekisi joutenolosta hyväksyttävää.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #10

Työttömyys on aina hallituksen valinta.
Aina -91 Ahon hallituksesta lähtien. Sitä ei haluttukkaan laskea. Ei nytkään.

Esim:
-Vielä 1970-luvulla silloinen tasavallan presidentti julisti kansallisen hätätilan, kun työttömyys uhkasi nousta
-yli 60 000:n. Huipussaan se nousi tuolloin lähelle 200 000.

1990-luvun alussa työttömyys on Suomessa viisinkertaistunut lyhyessä ajassa 100 000:n tasolta
- puolen miljoonan tasolle ja korkeammaksi, mitä se on koska Suomen historiassa ollut.
- Lyhennetyt työviikot, osa-aikaiset työllisyystyöt ja muu vajaa työllisyys, piilo- ja muu työttömyys, joka ei näy työttömien työnhakijoiden luvussa sekä työttömyyseläkeläiset huomioonottaen
-työttömyys on 600 000-700 000 laskutavasta riippuen.

Ja miksi? EU lähtien on kiristetty työttömien tukia .
Palkat alas
AY-valta alas
EU-yhtenäiset sosiaaliturva
eläkkeet
Saksassa,Tanskassa,Briteissä käytössä Mini-job työtä perustuloa vastaan .
"työvoimapulan" postajilla (maahanmuuttajilla)+ työttömillä.
Hallituksen "mini-job" toimeentulotukea vastaan on vain halvempi muoto kuin edm.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Nimimerkki jättää sitten nostamasta lapsilisiä,kela-vähennyksiä,kotihoidontukia ym.mitä on Kelasta saanut.
Katsos kun ne on samaa sosiaaliturvaa kuin työttömien saamat työttömyyskorvaukset ja toimeentulotuki.
Johon ne työssä ollessaan maksoi joka tilistä n.27% veroa+Alv24%= 51% veroa.Sosiaaliturvaan ja palveluihin.

Kun käyt hammaslääkärissä on kela-vähennyksen osuus kerrasta ehkä työttömän kk.toimeentulotuen verran. Jos saat lapsilisiä siihen päälle 12x vuodessa/17v,per lapsi+kotihoidontuet OP-seinästä.Olet jo saanut vasteekkeettomia tukia sievoisen summan ,verovaroista.Tekemättä mitään sen eteen.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

JK.
Meissä kaikissa 5,4 milj. on se sossupummi joka saa Kelasta tukia aina vauvasta-vaariin. Kaikki tuet mihin on oikeutettu.
Vain työtön joutuu tyytymään vain toimeentulotukeen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset