Huutavan Ääni Dystopiassa Kaikki kulttuurit on tuhottava

Verotulot tulee maksimoida

Olen sitä mieltä, että verotuksen tulisi olla sellaista, että veroja kertyy mahdollisimman paljon. 
En sitten tiedä onko tämä kovin oikeistolainen vai vasemmistolainen ajatus. Riippuu varmaankin kulttuurista.

Jos otetaan kahdeksi ääripääksi malli, jossa veroilla kustannetaan vain valtion välttämättömimmät toiminnot kuten poliisi ja armeija, ja malli, jossa kaikki ongelmat ratkaistaan verottamalla lisää, niin tämä minun näkemykseni ei mielestäni ole näille mikään kompromissi, vaan näiden ajattelujen ulkopuolinen tapa nähdä verotus.

Suuresta määrästä verorahaa on paljon hyötyä. Ensinäkin voidaan kuitata pois valtion velka. Tämän jälkeen voidaan parantaa valtion palveluja. Jos ei muuta keksitä, niin sitten voidaan vaikka rakentaa Tallinna - Helsinki tunnelin lisäksi myös Tukholma - Turku -tunneli, tai vaikka ostaa ydinkärki siltä varalta, jos Venäjä ryhtyy ryttyilemään. Ei haittaa niin paljon, että Venäjä miehittää Suomen, kun ollaan ensin saatu posautettua Moskova maan tasalle.

Monen korvaan esimerkiksi ilmainen (eli verorahoilla maksettu) raideliikenne saattaa kuulostaa vähän kummalliselta, mutta mietitäänpä hetki, jos vaikka kirjastoja ei olisi koskaan ollut, vaan niiden tilalla olisi kirjavuokraamoja, ja sitten joku ehdottaisi, että kustannetaan miljoonittain kirjoja kansalaisille ilmaiseksi luettavaksi. Se kuulostaisi kenties absurdilta.

Mutta miten veroja saa kerättyä mahdollisimman paljon? Yritysverotus niin ylös, että yritykset muuttaa Kiinaan? Alkoholivero niin korkealle, että porukka hakee viinansa Virosta?

Ei. Verotuksen täytyy olla niin matala, että sen kansalaiset ilomielin maksaa. Lafferin käyrä tulisi koko ajan olla mielessä. Verotuksen pitäisi olla niin matala, ettei Suomen kaikkein korkeiten koulutettu väki muuttaisi pois, kuten nykyään, vaan että korkeasti koulutettua väkeä muuttaisi tänne töihin. Ja niin matala, että meiltä ostettaisiin tuotteita paljon, sen sijaan, että me ostamme tuotteemme ulkomailta. Ja niin matala, että yritykset eivät muuta täältä pois, vaan tänne muuttaisi yrityksiä.


Tämän lisäksi kaikki sääntely pitäisi puolittaa, eli esimerkiksi kaikki aukioloajat vapauttaa. Kossu joka kioskiin myyntiin ja kannabis lailliseksi.

 

Työllisyys lähtisi jo näillä vippaskonsteilla nousuun, mutta automatisaatio tulee pitämään huolen siitä, ettei duunia tule loputtomiin riittämään kaikille, joten kylkeen olisi otettava käyttöön kansalaispalkka. Tämä kansalaispalkka tulisi olla niin matala, ettei sillä pelkästään juurikaan pärjää. Jokaisen kunnan olisi kuitenkin tarjottava jokaiselle asukkaalleen joka viikolle yksi työpäivä, eli tämmöisiä sisäänheittoduuneja, kuten vaikka puiston siivoaminen. Kansalaispalkka + kerran viikossa duuni vastaisi nykyistä sosiaaliturvaa. Tämä aktivoisi kansalaisia ottamaan vastaan pätkäduuneja, sekä kokeilemaan siipiä yrittäjänä. Malli yksinkertaisesti tuhoaisi kaikki kannustinloukut. Tietyn kuukausitulon ylittäessä verotuksella pikkuhiljaa otettaisiin kansalaispalkka pois. Esimerkiksi 10 000 e/kk tienaavalle ei ilmestyisi kansalaispalkkaa tilille.

Björn Wahloors on kirjoittanut sekä verotulojen maksimoimisen puolesta, että kansalaispalkan puolesta. Hän myös toimii konkreettisena esimerkkinä sille, mitä tapahtuu, jos miljoonittain veroeuroja maksava ihminen ei koe saavansa verorahoilleen vastinetta. - Hän muuttaa pois.

Björniä myös pilkattiin aina mediassa ja teatterikentällä. Nyt kun hän on muuttanut Ruotsiin, luulisi, että pilkka laantuisi, mutta ei. Nytkin Putouksessa on joku hahmo, joka on selvä karikatyyri hänestä.


Sveitsin suora demokratia on osoittanut, että ihmiset maksavat paljon mieluummin veroa, kun kokevat, että voivat vaikuttaa siihen, mihin verorahoja käytetään. Asiaa on siis tutkittu. Sveitsissä harmaa talous on kitkeytynyt itsestään sitä mukaan, kun kansalaiset ovat saaneet päättää asioista kansanäänestyksillä.


Kannatan myös Suomeen suoraa demokratiaa, sillä se lisää kansalaisten tyytyväisyyttä yhteiskuntaansa, sekä lisää halua maksaa veroja. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Veroja on aina osattu kerätä, mutta verorahojen järkevä käyttö on vaikeampaa.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Ihan järkevää pohdintaa, vaikka otsikko olikin huono. No, tekevälle sattuu. Ei verotuloje pidä maksimoida vaan niiden hyöty/kustannus -suhde tulee maksimoida.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuo otsikko lienee tarkoitusperäisesti provosoivaksi muotoiltu, ei se fiba ole.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

En ihan voinut suositella, kun tässä ympättiin hyvän asian ympärille hiukan muutakin höttöä, mutta olen samaa mieltä tuosta verotuksesta.

Verotuksen ensisijainen tehtävä ei ole tulonjaon tasaaminen, vaan valtion tulojen kerääminen. Ja nimenomaan silloin on maailmalta saatu kokemusta (myös läntisestä naapuristamme porvarihallituksen aikana), että kun liian jyrkkää progressiota loivennetaan pudottamalla suurempituloisten veroastetta, niin valtion verokertymä kasvaa.

Itse asiassa ansiotulovero on nykyisellään turha ja kiusallinen niin palkolliselle kuin työnantajallekin. Se pitäisi pyrkiä poistamaan kokonaan. Kun osinkoverotusta ja pääomaverotusta muiltakaan osin sitten ei poistettaisi, niin yllätys yllätys, saavutettaisiin myös vasemmiston unelma. Pääomatulojen verotus olisi äärettömän monta kertaa korkeampaa kuin palkkatulojen verotus!

Suuremmalla nettopalkalla generotaisiin sitten enemmän ALV-tuottoa sekä vähennettäisiin tarvetta tulonsiirtoihin. Kaikki tämä olisi plussaa valtiontaloudelle.

Tommi O. Pälve

Niin. Kuten Lepomäki on todennut: Pointti ei ole se, kuinka tasan kakku jaetaan, vaan kuinka isosta kakusta jaetaan.

Venezuellassa kaikilla on sama tulotaso, kiitos sosialismin. Siellä kaikki syövät kynsiään.

Kilpailu mahdollistaa sen, että köyhinkin saa leipää pöytään.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Eikös Venetzuela ole malliesimerkki siitä, että jos iso kakku, eli Venezuelan rikkaat öljyvarat, jaetaan väärin, niin pieleen menee.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #4

¤4
Venetzuelan metallivarat ovat paljon suuremmat kuin öljyvarat.

Surullinen esimerkki ahneudesta ja kansan alistamisesta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #4

Venezuelan BKT per asukas on 13000 dollaria eli noin kolmasosa siitä mitä Suomessa, joten ei sitä kakkua väkilukuun nähden isona voi pitää.

Pekka Iiskonmaki

Jo nyt miljoona ihmistä ei tule toimeen nettopalkallaan, vaan tarvitsee avuksi maksamiaan veroja.

Pekka Iiskonmaki

Jos Suomi poistaisi kaikki verot ja tuet energialta, niin työvoimapula iskisi puolessa vuodessa.

Yleinen hintataso putoaisi n. 20%.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

"Olen sitä mieltä, että verotuksen tulisi olla sellaista, että veroja kertyy mahdollisimman paljon."

Optimoitiimpa verotusta kuinka paljon tahansa, niin suomalaiset poliitikot kuitenkin hassaavat ylimääräiset rahat joko omille kerhoilleen tai diipadaapaan josta tulee heille hyvä mieli.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ei se varsinen diibadaaba paljon budjetista lohkaise, kun katsoo menoluokkia. Kuka nyt mitäkin pitää tärkeänä, on eri asia. Nuorisojärjestöistä ja vastaavasta poliittisesta tuesta voisi muutaman miljoonan säästää, mutta ei se 60 miljardissa paljon tunnu.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

"Ei se varsinen diibadaaba paljon budjetista lohkaise, kun katsoo menoluokkia."

Olen ajatellut veropottia pallomerenä: pallot ovat veroja, jotka menevät isoihin asioihin kuten koulutus ja sosiaaliturva. Mutta myös pallojen välissä olevat tyhjyydet ovat tässä ajatuksessa veroja - pientä diipadaapaa siellä täällä. Budjetoidessa kuitenkin aina tuijotetaan juuri palloja ja ei nähdä niiden väliin katoavaa rahaa. Kun ne ovat niin näkymättömiä, ei niistä nähdä tarpeelliseksi koskaan leikata vaan niitä voi jopa vuosi toisensa jälkeen korottaa. Pienistä puroista syntyy joki.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #17

Yleensä ne purot, joihin tavantallaajat tuppaavat takertumaan, ovat vain niin kovin pieniä, ettei niiden pienuutta edes hahmota. Ja kun niistä pienistäkin sitten tingitään juurikin sen periaatteen mukaan, että pienistä puroista muodostuu suuria virtoja, niin joku aina joutuu "kärsimään" ja nostaa metakan. Mitenkäs kävi kun Hurstin laupeudentyöltä nipistettiin parisataatuhatta?

Kyllä verovarojen tehokkaan kohdentamisen avain on nimenomaan julkisen rakenteen tehostamisessa. Sieltä ne miljardit voitaisiin säästää, ei Setalta, Nuorilta Kotkilta tai Suomi-Venäjä seuralta. Niinistöhän eduskunnan puhemiehenä ollessaan pyrki kyllä noudattamaan tuota "pienten purojen" lähestymistapaa määräämällä kuinka lyhyeksi lyijykynät pitää teroittaa ennen kuin sen nysän saa heittää roskikseen ja muuta vastaavaa, mutta taisi tehdä sen vain säästelijään miehen brändiä luodakseen.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen Vastaus kommenttiin #18

"Sieltä ne miljardit voitaisiin säästää, ei Setalta, Nuorilta Kotkilta tai Suomi-Venäjä seuralta."

Ne isot asiat vaan tuppaavat olemaan tärkeimpiä yhteiskunnan toimintoja, toisin kuin Seta tai kymppitonnin kakkahuussien rakentaminen Afrikkaan. Ja se että isoista asioista saa isompia summia leikattua, ei tarkoita, etteikö pientä humpuukkia pitäisi karsia.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Valtiolla on tapana maksaa kaikesta liikaa, vaikka kilpailutetaan niin projektit tuppaa venymään ja paukkumaan ja maksamaan tuhottomasti enemmän mitä olikaan suunniteltu tai ainakin julkisesti suunniteltu.

Joten verojen maksimointi on yhtä tyhjän kanssa niin kauan kuin nykyinen meno jatkuu.

Esimerkkinä Kirri-Tikkakoski väliselle moottoritielle annettiin 139 miljoonaa euroa rahaa, 10km pätkä siis tietä. Turku-Helsinki välin moottoritie maksoi aikanaan 6,8 miljoonaa euroa kilometriltä, hinta näyttäisi tuplaantuneen 4 vuodessa.

Tommi O. Pälve

Mutta saadaan sentään priimaa ja ajallaan!

#länsimetro

Joo okei. Totta. Korruotoituneet politiikot pitäisi saada ensimmäisenä vaihtoon.

Käyttäjän lahtipe1 kuva
Petri Lahtinen

"Sveitsin suora demokratia on osoittanut, että ihmiset maksavat paljon mieluummin veroa, ..."

Sveitsissä tulovero on hyvin alhainen, kuten muutkin verot. Veroprosentti voi olla esim. 15% , riippuu kantonista.

Toimituksen poiminnat