Huutavan Ääni Dystopiassa Kaikki kulttuurit on tuhottava

Uusi translaki menee läpi ilman, että sen sisällöstä keskustellaan.

Oletteko kukaan nähnyt argumentteja suunnitteilla olevan uuden translain puolesta?

Itse olen nähnyt vaan "transihmisten oikeudet kuntoon" ja "loppu sorrolle" -tyylistä diipadaapaa.

Ikävä kyllä uuden translain potentiaaliset vastustajat eivät ole kunnostautuneet sen paremmin, vaan uusi translaki nähdään homorummutuksena homorummutuksen joukossa ja sitä vastustetaan jo ihan vain periaatteesta.

Mutta minulla on molemille osapuolille uutisia: Tätä menoa se menee läpi.

 

Jopa Kokoomus on lähtenyt raivolla ajamaan tätä uutta translakia, joten ainoat mahdolliset vastustajat ovat PS ja KD.

Ja itse pidän lähtökohtaisesti huona, jos jokin asia menee läpi ihan vain imagolla "tämä asia X on hyvä juttu. Asia Xn vastustaminen on paha juttu."

 

Itse haluaisin nähdä järkevää argumentointia puolesta ja vastaan.

 

Eli uuden lain pääkohdat. 

1. Sukupuolen voi päättää ilmoituksella maistraattiin. (Fyysiselle ulkonäölle ei tarvi tehdä mitään.) 

2. Leikkaussaliin ja hormonihoitoihin pääsee ilman psykologin tapaamista.

3. Myös lapset voivat vaihtaa sukupuolensa.

 

Koittaakapa hetki miettiä pahinta skenaariota jokaisen pykälän kohdalla.

 

1. Lihava ja karvainen rekkamies voisi mennä pukukoppeihin huohottamaan laillisesti. Olisi hommannut naisen paperit.

2. Psykoosissa oleva ihmisraunio voisi vaatia alapäänsä leikkaamista ja katua tempaustaan heti huomenna.

3. Jo nykyään osa sukupuolenvaihdosleikkauksen läpikäynyt katuu. Eikö olisi riskinä, että katuvien määrä kasvaisi, kun tämä tehtäisiin lailliseksi lapsille? Etenkin kun leikkauksiin pääsisi ilman, että asiaa pohtisi psykologin kanssa.

 

Nykyinen translaki on pätevä. Ja kaikki siitä löytyneet ongelmat on ratkaistu paremmin esimerkiksi Australiassa. Täytyykö meidän oikeasti alkaa korjaamaan translain mahdollisia pieniä vikoja luomalla järjestelmä, josta luultavasti on moninkertaisesti enemmän ongelmia kuin hyötyä?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Ennakkoluuloihin perustuvasta listauksestasi :

"1. Lihava ja karvainen rekkamies voisi mennä pukukoppeihin huohottamaan laillisesti. Olisi hommannut naisen paperit.

2. Psykoosissa oleva ihmisraunio voisi vaatia alapäänsä leikkaamista ja katua tempaustaan heti huomenna.

3. Jo nykyään osa sukupuolenvaihdosleikkauksen läpikäynyt katuu. Eikö olisi riskinä, että katuvien määrä kasvaisi, kun tämä tehtäisiin lailliseksi lapsille? Etenkin kun leikkauksiin pääsisi ilman, että asiaa pohtisi psykologin kanssa."

1. Häiriökäyttäytyminen ei ole sallittua eikä translain uudistajien tavoite.

2. Sukupuolenkorjaushoitoihin pääsemiseksi vaaditaan jatkossakin erinäisiä Kelan ja WHO:n ylläpitämän tautiluokitusoppaan tunnistamia menetelmiä, joissa tutkimuksissa käytetään apuna erotusdiagnostiikkaa. Translaki ei tosin vaikuta lääketieteellisesti arvioitaviin hoitotarpeisiin.

3. Suomessa kirurgisia sukupuolenkorjaushoitoja saaneiden katumisprosentti on luokkaa 0.3 prosenttia, lääketieteellinen seula on huomattavan tiheä siis. Translaki toisaalta helpottaa ainoastaan juridisen sukupuolen vahvistamista - se ei siis edelleenkään uudistettunakaan liity välittömästi ja suoranaisesti lääketieteellisesti perusteltujen hoitojen sisältöön.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Amerikassa ei ole tiukkoja transtutkimuksia ja siellä riittää katujia.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

"3. Jo nykyään osa sukupuolenvaihdosleikkauksen läpikäynyt katuu. Eikö olisi riskinä, että katuvien määrä kasvaisi, kun tämä tehtäisiin lailliseksi lapsille? Etenkin kun leikkauksiin pääsisi ilman, että asiaa pohtisi psykologin kanssa."

Taas ja taaskin: lakiuudistus mahdollistaisi ainoastaan juridisen sukupuolen muuttamisen myös alle 18-vuotiaille, minkäänlaista oikotietä hoitoihin se ei luo.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Blogisti on turhaan huolissaan, kyllä translain uudistuksen tiimoilta käydään kansalaiskeskustelua, asiasta ja sen vierestä. Yksi näkökanta keskittyy asianomaisten oikeutettuihin vaatimuksiin, ihmisoikeusnäkemyksiin, -mietintöihin ja -päätöksiin sekä hyvinvoinnin edistämiseen. Toinen yleiseen muutosvastarintaan, jonka tueksi nostetaan esim. blogistin maalailemat "pahimmat skenaariot". Kun seuraava hallitus, johon tuskin sen enempää PS kuin Kd mahtuvat, tuo translain uudistuksen pöydälle, on vielä parempi aika käydä keskustelua.

Jokaisella taholla on oikeus marginalisoida itsensä. Myös perussuomalaisilla. Menestystä sen suhteen.

Tommi O. Pälve

Kyse ei ole yleisestä muutosvastarinnasta. On olemassa hyviä muutoksia ja on olemassa huonoja muutoksia. Jos translakia muutetaan niin mielummin sitten fiksusti Australian mallilla, kuin tällä nykyisellä sillisalaattiehdotuksella.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Muistaakseni niissä muutoksissa oli hieman sananvapauttakin rajoittavia asioita. Ne eivät sentään menneet yksityiselle tasolle, mutta esim. uskonnolisissa piireissä, yrityksissä ja julkisella puolella väärän sukupuolitermin käyttäminen johti lain mukaan rangaistuksiin.

Tommi O. Pälve

Ja tämän kun yhdistää siihen ettei vaadita ulkoisen sukupuolen vastaavan henkilötodistuksen sukupuolta, niin hauskaa tulee. Sitä voisi kiusallaan joka päivä vaihtaa sukuopuolensa ja aina haastaa ihmisiä oikeuteen, kun kutsuvat väärällä termillä.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

"Sitä voisi kiusallaan joka päivä vaihtaa sukuopuolensa ja aina haastaa ihmisiä oikeuteen, kun kutsuvat väärällä termillä."

Mihinkäs muutosesitykseen tällainen visio perustuu? En ole huomannut noista lakiuudistuksen kolmesta ehdotuksesta sellaista kohtaa, että väärällä termillä kutsumista oltaisiin kriminalisoimassa.

Tälläkään hetkellä ei edellytetä, että henkilötunnuksen pitäisi vastata ulkoista sukupuolta (mitä se sitten tarkalleen tarkoittaakin).

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Translaista saisi poistaa lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksen, koska ihmisoikeuspuolustajat pitävät siitä kovaa meteliä.
Sen merkitys on enempi periaatteellinen, koska ulkonäköä muokkaava hormonihoito aiheuttaa useimmiten lisääntymiskyvyttömyyden.
Muiden lain kohtien muuttaminen olisi ongelmallisempaa.
Transihmisillä on Suomessa hyvät oikeudet. Muiden asenteet heihin ovat yleensä suvaitsevaisia, kuten viime aikojen keskustelu osoittaa.
Transaktivistit tulkitsevat herkästi kaikki muut mielipiteet transfobiaksi.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Kirjoitan tähän vuoden vanhaan blogiin, koska todellisuus selvisi.
THL:n rekisteriin ei ole raportoitu yhtään sterilisaatiota transsukupuolisuuden perusteella koko lain voimassaoloaikana 2003 alkaen.

Tarkoittaa siis, että lisääntymiskyvyttömyys on aina saatu muulla tavalla, kuten itse halutut hormonilääkkeet tai muut lisääntymiselinten leikkaukset.

Suomessa KETÄÄN EI OLE STERILOITU transsukupuolisuuden perusteella.
Ei ole pakkosterilisaatiota. Oikea sana olisi LISÄÄNTYMISKYVYTTÖMYYSVAATIMUS tai STERIILIYSVAATIMUS.
Sukupuolen vahvistaminen on vapaaehtoista. Siihen ei pakota kuin oma halu.

Lisääntymiskyvyttömyysvaatimus pois laista, koska sillä on periaatteellinen merkitys, vaikka ei paljoa käytännön merkitystä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset