Huutavan Ääni Dystopiassa Kaikki kulttuurit on tuhottava

Jari Tervo on oikeassa. Mielipiteiden on aika tulla julki.

  • Jari Tervo on oikeassa. Mielipiteiden on aika tulla julki.

Jari Tervo ihmettelee YLE:n haastattelussa, miksi kirjailijat eivät tuoneet mielipiteitään esiin liittyen turvapaikanhakijatilanteeseen. "Tervo  tietää, että kirjailijat ovat ajattelevaa porukkaa."
Tervo näyttäisi luottavan siihen, että muutkin kirjailijat ovat hänen kanssaan samaa mieltä, että suomalaiset ovat epäkelpoja ali-ihmisiä ja turvapaikanhakijat ovat talouden, kulttuurin ja kaiken pelastus.
Tästä syystä Tervo toivoo, että useampi kirjailija avaisi aiheesta sanaisen arkkunsa.

Ymmärrän, että Tervo on sen verran hyvin menestynyt elämässään, ettei ole helppo antaa laskeutua, kun on kerran kunnolla noussut hattuun, mutta siitä huolimatta suosittelisin Tervon pohtimaan tätä kysymystä:
Entä jos ne kirjailijakaverit eivät olekaan asioista samaa mieltä? Entäs jos ne kirjailijakaverit arvostaa länsimaalaista kulttuuria enemmän kuin Afrikan ja lähi-idän kulttuureja? Entä jos kirjailijakaverit eivät luota turvapaikkajärjestelmään ja kokevat nykyisen järjestelmän mahdollistavan myös rikollisten liikkumisen maasta toiseen? Entä jos kaverit kannattavatkin humanitaarisen maahanmuuton hoitamista pakolaiskiintiöillä? Tai ylipäänsä humanitaaristen ongelmien ratkaisemista lähellä ongelmapaikkoja eli tukemalla esimerkiksi pakolaisleirejä? Entä jos kirjailijakaverit ovat siksi hiljaa, kun pelkäävät joutuvansa kulttuuriväen joukkolynkkauksen kohteeksi, kuten esimerkiksi Pirkko Saisiolle kävi?

Oikeastaan ainoa kerta, kun isomman luokan julkimo on tuonut esiin mielipiteitään, jotka eivät ole vastanneet konseutta maahanmuuttopolitiikassa (= rajat auki niin kaikki on ihanaa) oli se kerta, kun Teemu Selänne tokaisi, että olisi ihan fiksua edes vähän katsoa millaisia ihmisiä rajojen yli rynnii siviilien joukkoon. 
Suomalaisten älymystön mukaan Teemu Selänne oli yksimielisesti natsi, ja paskamyrsky jatkui viikkoja. 

Ei tuollaista moni jaksa.

Helpompi on olla hiljaa.

Mutta juuri se on ongelma, että kun vain yksi kehtaa sanoa, ettei keisarilla ole vaatteita, tämä yksi on helppo kivittää. Jos taas todella useat julkimot kertoisi valtamediassa mietteitään näistä asioista, ei olisi enää niin helppo ns. paremman väen käydä kimppuun, kun jos hyökkäisi yhden kimppuun, olisi hyökättävä myös muiden kimppuun. 

Logiikka on siis sama kuin esimeriksi jumalanpilkkapäivässä. Kun miljoonat yhtä aikaa pilkkaavat jumalia, on vaikea ketään yhtä tiettyä yksilöä kivittää jumalanpilkasta. Tämä mentaliteetti on johtanu siihen, että nykypäivänä uskonnoista voidaan keskustella asiallisesti. Uskontojen hyötyjä ja haittoja voi analysoida. Voidaan kehua eri uskontoja ja voidaan kritisoida eri uskontoja.
Samoin keskustelu maahanmuutosta pitäisi normalisoida, ja tätä helpottaisi suuresti, jos julkimot uskaltaisivat puhua aiheesta.

Osa julkimoista varmasti on sitä mieltä, että Suomi on tympeä maa, joka kuuluu tuhota islamin tieltä. Mutta myös iso osa julkimoista on varmasti sitä mieltä, että länsimaat, kuten Suomi, ovat puolustamisen arvoisia paikkoja, joissa on ihmisten hyvä elää. Nämä molemmat puolet haluaisin saada julkisuudessa kertomaan ajatuksiaan. Ja oltaisiin lähempänä sitä päivää, kun maahanmuutosta voisi oikeasti käydä analyyttista älykästä keskustelua ilman, että toinen hokee koko ajan itkukurkussa, "rasismia, fasismia, natsismia, yhyy, tuli kakka housuun."

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

17Suosittele

17 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (37 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Oikeastaan ainoa kerta, kun isomman luokan julkimo on tuonut esiin mielipiteitään, jotka eivät ole vastanneet konseutta maahanmuuttopolitiikassa (= rajat auki niin kaikki on ihanaa) oli se kerta, kun Teemu Selänne tokaisi, että olisi ihan fiksua edes vähän katsoa millaisia ihmisiä rajojen yli rynnii siviilien joukkoon."

Muistan vielä 70-luvun ja 80-luvun alkupuolen, jolloin ainoat Suomessa olleet n€€kerit olivat ammattilaiskoripalloilijoita. Kenties Teemu Selänne haikailee noita aikoja takaisin?

(Muuten olen sitä mieltä, että ketään ei tulisi pitää huippuluokan filosofina tai yhteiskunta-analyytikkona pelkästään sen takia, että hän on tienannut miljoonia euroja palloa potkimalla tai kiekkoa lätkimällä...)

Tommi O. Pälve

Niin. En nyt väittänyt, että Selänne on politiikan toimittaja tai muu asiantuntija. Sanoin, että hän on julkkis.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Jos lukee kansalliskirjailijoitamme, kuten, Väinö Linna, Aleksis Kivi, ja Elias Lönnrot, niin väistämättä tulee sellaiseen johtopäätökseen, että heidän mielestä Suomi kuuluu suomalaisille.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Samaa sarjaa on Jari Tervokin. Suomemmme heimo on upea romaani. Nythän on niin, että rasismi ei suomalaisuuteen kuulu. Se kuuluu typeryyten.

Käyttäjän vekotin kuva
Kyuu Eturautti

Melkoinen osa kulttuuriväestä kyllä on Tervon linjoilla, jos eivät aivan niin äärimmäisiä ja kiihkomielisiä kuin hän. Onneksemme monet heistä eivät myöskään ole niin ilkeitä ja katkeria kuin Tervo. Hän haukkuu ja herjaa surutta kaikkia jotka ovat eri mieltä, eikä siihen osu vain "rasisteja", vaan omansa ovat saaneet monet vähemmistöt ja esimerkiksi vammaiset. Hän on kuin puskutraktori liekinheittimet nokalla.

Vaan niin, entäpä ne kulttuuri-ihmiset jotka ovat eri mieltä? Mitä he ovat? Kerron: he ovat hiljaa. Hyvin hiljaa. Tarvitaan sopivan pieni seurue, sopivan hiljainen paikka ennen kuin uskaltaa yksikään kulttuuripersoona kertoa äänestävänsä persuja.

Noh, minä teen kulttuuria merkittävänä harrastuksena vain ja minä en äänestä persuja, mutta tunnen joukosta vassarien, demarien, vihreiden, kokkarien ja kepujen lisäksi myös persuja. Ja tiedättekö mitä? Hekin ovat ihmisiä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Missä Tervo on kertonut, "että suomalaiset ovat epäkelpoja ali-ihmisiä"? Ei liene suora sitaatti, koska se olisi todennäköisesti ilmaistu monin tukevin adjektiivein. En ole kokenut, että Tervo hyökkäisi suomalaisia päin yleensä. Kohde tuppaa olemaan rajatumpi.

Tommi O. Pälve

Muotoili joo eri tavalla.

"Suomalaiset ovat autistinen kansa, ja sen takia meidän on muita vaikeampaa ottaa vastaan muualta tulleita, Tervo paukauttaa."

https://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/432407-j...

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Eipä olisi tuon perusteella tullut mieleen kirjoittaa "epäkelpoja ali-ihmisiä", mutta kukin tyylillään.

Tunnen vain yhden autistin, mutta hän on sympaattinen poika. Sosiaalisesti toki varsin rajautunut.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

#6
Muotoili joo eri tavalla.
.........

Olen huomannut, että Persut ovat tekstinmuotoilun mestareita. Vähän pakko ollakin kun tosi asioilla ei oikein pärjää väittelyssä.

Tommi O. Pälve Vastaus kommenttiin #20

En ole tekstinmuotoilun mestari, minkä vuoksi koetan oppia itseäni paremmilta.
Jari Tervo on juhlittu kirjailija, joten ajattelin ottaa hänen tapansa malliksi omaan tuotantoon.

Hän esimerkiksi esittää, että maahantuloa halutaan rajoittaa vain siksi, että rajoitushaluiset ovat sosiaalisessa hierarkkiassa niin matalalla, että mikä vain tulijaryhmä on heidän yläpuolella sosiaalisesti. Maahanmuuttokriittisyys siis perustuu surkeaan itsetuntoon, kateuteen ja huono-osaisuuteen.

Ei tarvi sen enempää vääntää turvapaikanhakijoista, kiintiöpakolaisista, pakolaisleireistä yms. saati tutustua mihinkään dataan tai kustannusarvioihin, kun voi vaan heittää, "te olette niinku luusereita, ja siksi ajattelette tolleen, hei."

Jos tämmöinen tyyli passaa itsensä kirjoittamalla elättävälle taiteilijalle, niin miksei minullekin?

No okei. Ei tämmöinen olkiukkoilu tunnu hyvältä omatunnolla. Pitäisi itse jaksaa kirjoittaa fiksummin, vaikkei muut vastaavaa viitsi tai halua tehdä.

Syy siihen miksi kirjoitin olkiukot tähän kolumniin oli se, että halusin juurikin kiinnittää siihen huomiota, kuinka normaalia meistä on, jos ns. parempi väki olkiukkoilee maahanmuuttokriittisiä kumoon. Me emme edes tunnista sitä olkiukkoiluksi. Kun asetelman kääntää toisinpäin, niin heti porukka on silleen, "hei tossa laitetaan sanoja toisen suuhun ja motiiveja toisen päähän!"
Aivan kuin Jari Tervon rasisti-korttien lätkiminen joka suuntaan ei olisi aivan samanlaista toimintaa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #22

Soisi kuitenkin kärjistävässä ja provosoivassa tyylissäkin kirjoitettaessa käytettävän jotain harkintaa. Nyt esitit syyksi väitteelle Tervon kelvottomiksi ali-ihmisiksi kutsumiseen, että Tervo oli nähnyt suomalaisissa autistisia piirteitä. Kutsuiko jopa autisteiksi. Tuota syy-seuraussuhdetta kun tarkastelee takaperin, ei muodostu kovin imartelevaa kuvaa näkemyksestäsi autisteista. Aina ei voi voittaa, mutta oman tekstin lukeminen ajatuksella voi lisätä voiton todennäköisyyttä.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

En itsekään muista moista. Lähinnä hänellä on nykyään selvä agenda (taitaa näkyä kirjoissaankin...) ja leimaa voimakkaasti vastakkaista mieltä olevat v-mäisesti, mikä on hänen oikeutensa kuten kommentointi Tervoa vastaan on oikeus muille mikäli joku sellaiseen vaivautuu. Tervohan monelle on rasisti, joka haukkuu muita rasisteiksi:
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000001007780.html
https://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/322379-j...
Hänhän oli vielä Tabermannin aikana joskus kuivalla tavallaan suht hauska. Nykyään tuntuu olevan vähän kuin hukassa. Tervo toimii tavallaan provokaattorina... ehkä kirjamyyntien takia tai ehkä aidosti haluaa vaikuttaa ihmisten ajatuksiin kovastikin. Epäilen että vaikutus on vähän kumminkin puoleista ja hänen tyylillään (vähättelevä, vittuileva, vihjaileva, syyttävä, jne.) tulee vain enemmän vastakkainasettelua. Mutta ehkä hän uskoo asiaansa.

*************
EDIT:
Tommi näköjään ehtikin vastata ennen omaa muotoiluani. No tuo linkin takainen teksti tuli itselleni uutena (olen näköjään sen onnistunut ohittamaan).

" Tunnistin itsessäni autistisia piirteitä, ja minun mielestäni ne sopivat suurimpaan osaan suomalaisista, Tervo kertoo."

Taitaa olla että Tervo vain toivoo omien ongelmiensa olevan laajemmalti boxattu "suomalaisiin". Hän itse on parempi suomalainen, koska ongelman on havaitsevinaan ja toimii kuten toimii eli syyllistää niitä, jotka eivät "autistisia piirteitään" havaitse. Kai sitä paremman fiiliksen voi saada noinkin. Tuo havaintonsa tuskin kestää tieteellistä tarkastelua.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Ehkä kannattaa lukea Tevon kirjoja, niin ei tarvi arvailla mitä siellä näkyy. Edes tuon linkitetyn haastattelun lukemalla voist päästä harhoistasi.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Kulttuuripiireissä jalansijaa saanut Aira Samulin vaijennettiin muutaman poikittaisen mielipiteen jälkeen. Ei näkynyt ylen tai muuidenkaan "oikeaa mielipidettä" edustavien keskusteluissa tuon jälkeen. Yksi monista.

Tommi O. Pälve
Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Tervo halunnee lisää mainetta ja kunniaa (apurahoja, mitaleita ja kirjallisuuspalkintoja)? Ei helppoa olla hovikelpoinen kirjailija Suomessa. Hovikelpoisuuden päättävät punavihreät ja katurahvas ei suvaitse...

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Ollapa Huovinen vielä hengessä ja kirjoituskunnossa!

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Miksi esität Tervon mielipiteiksi sellaista, mitä hän ei ole sanonut. On tietenkin helpompi menestyä väittelyssä, kun kirjoittaa kaikki puheenvuorot itse, mutta kovin rehellistä se ei ole.

Tommi O. Pälve

Opin tyylin kirjailijalta itseltään. Hän selittää kaiken turvapaikkajärjestelmään kohdistuvan kritiikin rasismina. Minä selitän nykyisen mallin kannattamisen Suomen inhoamisena ja islamin fanittamisena.

Olet ihan oikeassa. Ei tämmöinen kovin rehellistä ole, saati kehittävää.

Minun ja Jari Tervon olisi vähän skarpattava ja jätettävä tuollaiset olkiukkoilut sinne minne ne kuuluu eli ala-asteelle.

Käyttäjän vekotin kuva
Kyuu Eturautti

Tervo ymmärtää mediapelin säännöt: älä sano miten asiat ovat vaan huuda miten asiat saavat melua somekuplassa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Eiköhän Tervo ole jupissut riittävästi ns. valkoisesta roskaväestä (olivat alkujaan valkoisten velkaorjien jälkeläisiä)? Suomessa ei mitään tällaista ryhmittymää.

Kaarina Leinonen

Tervo toistaa sitä samaa "vanhaa filosofiaansa" , ei se taida enää toimia. Saman toisto on kyllästyttävää.
Voisi jo vetäytyä eläkkeelle ja olla hiljaa. En kaipaa hänen jorinoitaan.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Itse olen ihan ammatiltanikin Taidemaalari ja myös Perussuomalaisen puolueen jäsen. Ollut jo useita vuosia. Mutta en suinkaan maahanmuuton takia, vaan sen takia, että mielestäni poliittinen järjestelmämme kaipaisi pikaisia uudistuksia demokraattisempaan suuntaan.

No eipä ole virallisen taidemaailman puolelta saatu muuta kuin hankaluuksia, kaikki mahdollinen kiusa on tehty. Mutta kun kerrankin näkisi siellä jonkun tekevän ihan oikeaa taidetta, se vasta yllätys olisi.

Tuo Pirkko Saision lynkkaus oli sitä toimintaa, jonka kohteeksi kaikki väärinajattelevat taiteilijat joutuvat. Vapaina ja riippumattomina esiintyvät taidepiirit, eivät olekaan niin vapaita ja riippumattomia. Vaan vakaassa valtion huostassa, virallisine totuuksineen.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Aiemmin Tervo aiheutti mulle huomattavia lukuelämyksiä; hyllyssäni on lähes koko hänen tuotantonsa. Muutamaa viimeistä en ole ostanut, enkä myöskään aio lukea.

(Pienen miehen hiljainen protesti!)

Käyttäjän mikanter kuva
Mika Keränen

"Aiemmin Tervo aiheutti mulle huomattavia lukuelämyksiä; hyllyssäni on lähes koko hänen tuotantonsa. Muutamaa viimeistä en ole ostanut, enkä myöskään aio lukea."

Jari Tervo on sosiaalisesti täysi törppö ja surullisen kuuluisa känniääliö, jolla ei juurikaan olisi varaa halveksia jonkun Teuvo Hakkaraisen kaltaisia perussuomalaisten ns. reppanaosaston edustajia; lisäksi Tervolla on aivan ylimitoitetut käsitykset itsestään yhteiskunnallisena ajattelijana - tai ylipäätään ajattelijana. Mutta onko häntä syytä tämän takia taiteilijana dissata? Minusta ei. Hän nimittäin on kuin onkin hyvä kirjailija. Kyllä minä häntä luen, vaikka pidänkin häntä ihmisenä halveksittavana ja intellektuellina keskinkertaisena.

Toisaalta Tervo itsekin lukee hyviä kirjailijoita näiden poliittisesta väristä viis. Hän on jossain ylistänyt mm. Célinea, joka ilmaisi vahvoja natsisympatioita ja toimi lisäksi kollaboraattorina saksalaisen miehityshallinnon kanssa. Minustakin on Céline on nerokas, vaikka en hänen yhteistoimintamenneisyydestään erityisemmin pidäkään. Fascisti Luigi Pirandello on toinen suosikkini. No, minulla ei ole mitään italialaistyyppistä fascismia vastaan, joten Pirandello ei oikein sovi tähän yhteyteen.

Mutta Gabriel García Márquez sopii sitäkin paremmin. Tämä latinalaisamerikkalainen kommunisti ja Castron kaveri on poliittisesti minulle äärimmäisen vastenmielinen tapaus, mutta ei se estä minua nauttimasta hänen kirjallisuudestaan; Márquezin magnum opusta eli "Sadan vuoden yksinäisyyttä" voi lukea kerta kerran jälkeen uudestaan, sillä teoksen uhkea ja värikylläinen maaginen realismi ei hevillä tyhjene. Miksipä en siis lukisi Tervoakin hänen poliittisesti korrekteista typeryyksistään piittamatta niin kauan kuin hänen kynänsä juoksee. Vaikka hänen mittavaan tuotantoonsa mahtuu heikompiakin töitä, niin kokonaisuutena ajatellen hän on nykykirjallisuutemme kiistattomia huippuja.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Kommenttisi pani ajattelemaan.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Itä-Saksan bändit tempaisivat eilen ja vetivät 50.000 hengen yleisön rasismin vastaiseen konserttiin Chemnitzissä. Natsit luulivat jo hallitsevansa katuja siellä, mutta saivat komeasti nenilleen.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

#wirsindmehr-Konzert in Chemnitz ("Meitä on enemmän"-konsertti)

"Wir holen uns die Straße zurück von den Schreihälsen" = Me valtaamme kadut huutajilta takaisin.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Konsertin tunnus oli:

Aufstehen gegen rechte Hetze! - Nouskaamme äärioikeiston kiihotusta vastaan
Solidarität statt Rassismus! - Solidaarisuutta rasismin sijaan

Väkeä olikin useimpien lähteiden mukaan 65.000.

Tommi O. Pälve Vastaus kommenttiin #33

Tämä voi tulla yllätyksenä, mutta oikeassa elämässä on aivan mahdollista vastustaa yhtä aikaa sekä natseja, että ääri-islamisteja.
Älkää saako shokkia tästä tiedosta.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Tervo on kirjailija, ja kirjailijan pitääkin sanoa ja kirjoittaa asioista, jotka herättävät mielipiteitä.

Aika vähän myytäisiin kirjoja, jos kirjailija kirjoittaisi, että kaikki on hyvin ja hauki on kala.

Persuilla tuo yleinen kirjallisuustuntemus on yleensä rajattu Jerry Cottonin tasolle, tosin ihan hyvää viihdettä sekin.

Tervo sanoo juuri oikeita asioita, sillä sen valkoinen roskaväki on ansainnut.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Onneksi myös Pirkko Saisio on kirjailija, ja kirjailijan pitääkin sanoa ja kirjoittaa asioista, jotka herättävät mielipiteitä.

Siitä vasta mielipidemyrsky syntyikin..

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Luulisi kirjailijalle olevan karmeinta se, ettei kukaan reagoi kirjoittamaansa mitenkään. Lukikohan kukaan edes sitä. Ei kai se, että ollaan erimielisiä, vahvastikin, ole ongelma sinänsä. Miksi nykyään mielipiteen vastustus tulkitaan niin herkästi yritykseksi rajoittaa sananvapautta? Antaa myrskytä vain. Silloin reivataan purjeita, tai hakeudutaan satamaan. Kohta paistaa taas aurinko. Ei myrskyn takia kannata purjehdusta lopettaa.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Jari Tervo on niin surkea tapaus, ettei hän ansaitsisi huomiota lainkaan. Omahyväinen juoppo, joka saa säännöllisin väliajoin lapsellisia itkupotkuraivareita julkisuudessa. Kirjailijanakin korkeintaan keskinkertainen. Muutaman Tervon kirjan olen joskus yrittänyt lukea, mutta kesken ovat jääneet.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Ehkä vika ei olekaan kirjoissa, vaan lukijassa.

Toimituksen poiminnat