Huutavan Ääni Dystopiassa Kaikki kulttuurit on tuhottava

Usko loppuu politiikkaan

Uskonto on varmasti joillekin yksilöille hyväksi. Meditoinnilla on tutkitusti positiivisia terveysvaikutuksia. Ei olisi mitenkään yllättävää, että ihmiset saisivat ihan oikeasti henkistä voimaa, rohkeutta ja itseluottamusta rukoilun kautta.

Uskonto myös yhdistää. Veikkaan, että kristinuskon asialla oleva poliitikko saa monista kristityistä lojaaleja ja aktiivisia seuraajia.

Tämä kuitenkin saattaa sokeuttaa poliitikon ajattelemaan, että juuri kristinusko on se asia, jota kannattaa pitää esillä. Tietenkin kyseinen poliitikko itse saa omiltaan mainetta ja kunniaa, mutta jos puolue ei ole Kristillisdemokraatit, niin siinä niin ikään ei-kristityt poliitikot lentää vähän niin kuin junan alle.

 

Esimerkiksi Perussuomalaisilla on aika monimuotoinen äänestäjäkunta. Monissa asioissa löytyy vastakkaisia näkemyksiä, ja on vaikea kumartaa muille pyllistämättä toisille.

Olettaisin, että ainakin tasa-arvoisen avioliittolain ja alkoholilakien kohdalla jakoa kristittyihin ja ateisteihin on nähtävissä. Vanhan kyselyn mukaan Perussuomalaisten äänestäjistä 48% oli tasa-arvoisen avioliittolain kannalla. Pyöristettynä tuo on puolet kannattajista. Ei siis ole mikään ihme, että vaikka sateenkaariväen vastaiset puheet ovat mannaa joillekin kannattajille, ne ovat toisille niin vahvaa myrkkyä, että karkoittavat pois.

 

Tutkimuksen mukaan konservatiivista rajat kiinni -puoluetta olisi valmiit äänestämään 25% suomalaisista. Tämä luku on älyttömän iso, etenkin kun sitä vertaa Perussuomalaisten pieneen kannatukseen. Perussuomalaisten politiikalle on kysyntää, ja monissa asioissa puolue on reilun enemmistön kannalla.

Jostain syystä kannatus ei kuitenkaan nouse. Tähän on varmasti useita selittäviä tekijöitä. Näkemykseni mukaan kuitenkin kristinuskon esillä pitäminen ei lisää kannatusta, sillä nämä kristityt joka tapauksessa äänestävät suosikkejaan. Kristinuskopaasauksella ei siis juurikaan ole voitettavaa, mutta sillä on paljon hävittävää.

 

Laura Huhtasaari oli presidenttivaalikoneissa enemmistön ykkönen. Tämä ei näkynyt vaaleissa, mikä oli harmillista, mutta ei yllättävää. Luin useammin kuin tuhat kertaa uutisten kommenttiosioista lauseen, "mutta kun kreationismi."

Suomi tapakristityistään huolimatta on aika ateistinen maa. Kun poliitikko sotkee uskonnon mukaan politiikkaansa, se nostaa herkästi äänestäjien karvat pystyyn.

Tätä tietenkin voi puolueen muut aktiivit tasapainottaa vakuuttamalla, että politiikkaa tehdään järkiperustein, eikä uskonnollisessa hurmoksessa.

Mutta niin. Se on aika työlästä koittaa selittää äänestäjille, ettei tämä äänestäessään mielipiteidensä mukaisesti ole samalla jonkin uskonnollisen kultin asialla.

 

Kuten alussa sanoin; uskonto on varmasti kiva juttu. Se on kiva asia kirkossa, arjessa, sukulaisten luona, juhlissa ja muualla, mutta mistä politiikka alkaa, siellä pitäisi usko loppua.

Ensinäkin uskonnon ja politiikan sekoittaminen on aika mälsää. Toiseksi uskonnolla politisoiminen lopettaa monen uskon politiikkaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Asiapuhetta. Kyllä ne ristiretket voisi jättää sinne 1100-luvulle.

Tänä päivänä uskontopaasauksella ihmiset alkavat jemmailla kiväärejä muurahaispesiin.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Toisaalta joo, mutta taas toisaalta, pitää olla aika järeä mielinen ihminen, jos muuten tykkää kaikista PS:n ja Huhtasaaren ajatuksista, mutta uskonnon takia ei muka sitten äänestä.. Pitää olla aika uskovais vihamielinen (Hieno sana muuten)

Tommi O. Pälve

En ole ikinä tavannut ihmistä, jota häiritsisi poliitikon uskovaisuus sinäänsä, mutta olen tavannut useita, joita uskonnolla politisoiminen ketuttaa.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

No sitähän se. Uskonto on semmoinen henkilökohtainen asia ja itse olen vahvasti sekulaarin yhteiskunnan kannalta ja uskonnon sotkeminen politiikkaan on fundamentalismia.

Lisäksi siinä tuntuu olevan tavallista sotkeentua loogisiin virheisiin ja epäonnistua monellakin tavalla. Kuin se Paavi silloin yllyttäessään jengiä lähtemään jerusalemiin vääräuskoisia tappamaan niin siihen sitten myös reagoitiin niin, että "Mitäs me sinne saakka mentäisiin? Meillähän on juutalaisia naapurissa! Ne sentäs tappoi Jeesuksen!". Ja siinä sitten vähän tenkkapoo kun taas vaihteeksi poltettiin synagogia kun piti mennä Jerusalemia valtaamaan.

Eikä ne hyvin mennyt muutenkaan, yhdellä ristiretkireissulla menivätkin ryyppyreissulle lahtamaan ortodokseja konstantinopoliin ja raiskailemaan, jonka seurauksena turkkilaiset vähän myöhemmin sitten valtasi sen heikentyneen valtakunnan ja katolinen kirkko sai ihan omin voimin levitettyä islamia eurooppaan.

Käyttäjän tuominenanttijuhani kuva
Antti Tuominen

Eiköhän Timo Soini ole mestari tässä lajissa. Hän saa tekemättä juuri mitään aikaiseksi ison markkinointimediakamppanjan ilmaiseksi omalle agendalleen (aborttipolitiikka) ja media ja muut politiikot menevät halpaan provosoitumalla. Seuraa suhteettoman suuri haloo, ja kuka sen pelin voitti. Timo osaa kyllä käyttää uskontoa poliittisena instrumenttinaan, Laura ei.
Länsimaissa ainakin USA:ssa uskonto on merkittävässä roolissa politiikassa. Samoin Venäjällä ja islamilaissa maissa. Periaatteessa olen kyllä täysin samaa mieltä siinä, että näin ei saisi olla.

Tommi O. Pälve

Timo Soini ei saanut aikaiseksi keskustelua abortista. Ei tullut mitään komentteja puolesta ja vastaan. Aborttikieltoa ei yksinkertaisesti kannateta Suomessa.
Timo Soini sai aikaiseksi keskustelua lähennä omasta vanhoillisuudestaan, sovinismistaan ja typeryydestään, sekä keskustelua siitä, onko myös Soinille luottamusta äänestävät mulkvisteja.

Soinin puolue ei tule vaaleissa saamaan edes prosentin kannatusta. Että vaikka Soini on päässyt otsikoihin suun kautta ripuloimisellaan, ei se näy minään voittona. Päin vastoin.

Veikkaan, että jos Soini ei koko ajan hölisisi kondomeista, naispapeista, abortista ja homoliitoista, Sinisillä olisi edes jokin mahdollisuus saada yli prosentin kannatus vaaleissa.

Mutta hyvä vaan, että Soini upottaa noiden loikkarien paatin pohjaan.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Hyvä kirjoitus! Olenkin ihmetellyt, miksi persujen uskonnottomat hehkuttavat Laura Hoota?

Tommi O. Pälve

Laura Huhtasaaressa on paljon hehkutettavaa. Hänen politiikastaan 99% on helposti allekirjoitettavissa.

Olisi vain mukava, jos Laura muistaisi välillä, että hän on Perussuomalaisten varapuheenjohtaja ja edustaa koko puoluetta puhuessaan kameroille, eikä, kuten hän vissiin luulee, piispa, joka puhuu seurakunnalleen.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Okei. Tuli prosentti palautetta Lauralle.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Hmmm...

Minulla on tässä tämän politiikan 99% allekirjoitettavuuden kanssa yksi, hyvin merkittävä ongelma. En ymmärrä mikä se politiikka on.

Tarkoitan tällä sitä, että kovasti on äänessä asioista mutta en löydä argumentaatiota mihin mikäkin perustuu. Puuttuu se päättelyketju.

Lähtökohtaisesti kaikennäköiset "mielipiteet" ilman argumentaatiota ovat p*skaa ja en tosiaankaan voi allekirjoittaa kenenkään p*skoja mielipiteitä.

Poliitikon pitäisi itse ymmärtää asia mitä ajaa (hyvinkin vaikea ja haastava) niin hyvin, että voi itse sen kertoa ymmärrettävästi äänestäjille miksi näin.

Sellainen perustason retoriikka pitäisi olla hallussa. Nyt on tyyliin "islam jyrää meitin!" mutta sitten ei löydy mitään argumentaatio sille mikä ongelma siinä on jos vaikka puolet suomalaisista päättää kääntyä islamin uskoon.

Jos epäonnistuu argumentaatiossa, se lähinnä signaloi että tämä nyt ei oikeasti tiedä mistä puhuu.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Minuakin uskonnolla politikoiminen ketuttaa mutta en silti sotkisi henkisyyttä ja hengellisyyttä. En tekisi henkisyydestä hengellistä eli uskonnollista vaikka sanat toisiaan muistuttavatkin. en siten myöskään henkisen kaipuusta paranormaalien kaipuuta vaan pitäisin sen syvällisemmän olemuksen hakemisesta.

Sana "henkinen" tarkoittaa älyllistä, sielullista, psyykkistä tai aineetonta, abstraktia tai sitten sitä käytetään yhdyssanojen osana tyyliin "raitishenkinen" tai "kolmihenkinen".

Sana "hengellinen" sen sijaan tarkoittaa uskonnollista ja hurskasta. Sanojen ero on suurempi kuin hiuksia halkomalla saa aikaiseksi. (Lähde: https://www.kielitoimistonsanakirja.fi/)

Olemme tässä viime aikoina saaneet todistaa politiikan paluuta puoluepolitikointiin. Olisi sääli jos hihhulien takia se sieltä taas pakenisi. Politiikkahan on yhteisten asioiden hoitamista yhdessä. Pidetään se sellaisena ilman uskontoja ja muita uskomuksia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset