Huutavan Ääni Dystopiassa Kaikki kulttuurit on tuhottava

Li Anderssonin idea on kehityskelpoinen

Li Anderssonin ajatus 4 - 6 tuntisista työpäivistä tai lyhyemmistä työviikoista on mielestäni aivan järkevä. Niin kuin ideana. Sitten kun sitä aletaan laittamaan käytäntöön, kannattaa teorisoida erilaiset potentiaaliset skenaariot etukäteen aika tarkkaan, sillä tällaisella idealla väärin toteutettuna voi olla katastrofaaliset vaikutukset.


Seuraavaksi tulee pohdintaa, ja ottakaa huomioon, että minä toivon minua fiksumpien ihmisten tulevan kertomaan kommenttiosioon, miksi jokin ideani ei toimi tai miten sen voisi tehdä paremmin. En ole ihan mikään Keynes, vaikka tykkäänkin pohtia myös talouskysymyksiä.

 

Huonoin mahdollinen tapa toteuttaa Anderssonin idea:


Julkisella sektorilla aletaan maksamaan 4 tunnin työvuoroista 8 tunnin palkkaa. Osa tekee sitten lyhyempiä päiviä ja pitää palkkatulonsa ennallaan. Osa taas jatkaa täysien päivien tekemistä (vaikka kahdella eri julkisen sektorin työpaikalla) ja tienaa tuplasti muihin nähden.
Tällainen tekisi julkisesta sektorista erittäin houkuttelevan työllistäjän, mikä vaikeuttaisi yksityisen sektorin rektyrointeja. Yrityksillä ei ole resursseja maksaa 4 tunnin työpäivästä 8 tunnin palkkaa, joten kilpaileminen julkisen sektorin kanssa olisi entistä vaikeampaa.
Samoin kun osa tekisi vaikka sitä puolta viikkoa, niin julkinen sektori voisi palkata 2 työntekijää hoitamaan 1 henkilön työt, jolloin julkinen sektori palkkaisi melkein tuplasti työntekijöitä aiempaan nähden.
Tässä siis julkisen sektorin pyörittämiseen palaisi sen tuplat rahaa verrattuna aiempaan ja samaan aikaan yksityinen sektori kutistuisi, eli toisaalta vaadittaisiin entistä enemmän verorahaa yhteiskunnan pyörittämiseen ja toisaalta verokertymää tulisi jatkuvasti vähemmän kun yritykset pienentyisivät.
Tämä yhtälö loppuisi aikanaan omaan hulluuteensa, mutta saattaisi ehtiä aiheuttamaan mittavia yhteiskunnallisia ongelmia, kuten 90 -luvun lama.

Kenties paras mahdollinen tapa toteuttaa Anderssonin idea?

Otetaan käyttöön kansalaispalkka, joka on sen suuruinen, että sillä juuri ja juuri maksaa vuokran pääkaupunkiseudulla, mutta jolla ei oikein tule toimeen missään päin Suomea. 
Kansalaispalkka toimii siten, että se maksetaan tilille joka kuukausi oli töissä tai ei. Vakituisesti töissä olevilta ihmisiltä kansalaispalkka poistuu verotuksen muodossa asteittain. Eli esimerkiksi siivojalle jää jonkun verran kansalaispalkasta käteen, mutta esimerkiksi lakimiehelle ei jää kansalaispalkasta senttiäkään.
Tämä mahdollistaa loputtomat pätkäduunailut, pienyrittämisen, keksintöjen tekemisen, pienmuotoisen bisnestoiminnan kuten tapahtumien järjestämisen. Ja koska kansalaispalkalla ei tule pelkästään toimeen, kunnat velvoitetaan tarjoamaan kaikille halukkaille sen kerta viikossa kahdeksan tuntia  jotain työtä aina puiston siivoamisesta lumen kolaamiseen. Näistä kun maksetaan 10 euroa tunti, niin se on kuukaudessa 320 euroa, mikä on jo kohtuuraha kun on kansalaispalkalla kuitannut vuokran ja muut pakolliset menot. Näin saadaan aktivoitua kansaa ja voidaan osallistaa kaikki tämän yhteiskunnan pyörittämiseen. Pitkällä tähtäimellä valtosa julkista sektoria voisikin olla tämmöistä kansalaispalkan kylkeen hommaa, eli juuri jotain 3 päivää viikossa työtä. Samoin yritykset voisivat alkaa palkkaamaan porukkaa notkeammin ja työntekijöillä ei olisi vaaraa karenssista, joten töitä ottaisi myös innokkaammin vastaan. Näin työtä ja hyvinvointia riittäisi kaikille ja semmoinen täysin yhteiskunnan ulkopuolella eläminen loppuisi lähes kokonaan. Tässä myös olisi se puoli, että olisi taloudellisesti kannattavampaa asua pienemmässä kaupungissa, eli asuminen pk-seudulla ei olisi enää mikään ihmisoikeus, vaan asumalla pk-seudulla, joutuisi tekemään enemmän töitä, vähintään sen kolme päivää kuukaudessa.
Vaikka kansalaispalkka syrjäyttäisi asumistuen, opintotuen, työttömyystuen jne. pitäisi silti olla olemassa jonkinlainen sosiaalitoimisto erilaisia tilanteita varten. Erilaisista tilanteista mainittakoon vaikka työkyvyttömyys tai vanhemmuus. Mutta silti säästettäisiin isot rahat, kun tuo iso rakennelma Kela purettaisiin paljon pienemmäksi lafkaksi.

Miltä kuulostaa?
 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän JuhaKarhu kuva
Juha Karhu

Ruotsia tunnutaan käyttävän tässä keskustelussa usein esimerkkinä mutta ne uutiset mitä minä luin eivät kertoneet mistään suuresta onnistumisesta, ainakaan julkisella puolella. Vaikka työssä jaksaminen/tehokkuus saattoikin nousta niin kulut kasvoivat koska esim sairaalassa piti palkata lisää työvoimaa lisääntyneiden vuorojen takia.

Käyttäjän mjkrie kuva
Mika Riekki

Äh, mieluummin kansalaispalkan sijaan asuminen ilmaiseksi kaikille halukkaille. Jos tienaa riittävästi, niin sitten saa asua omassakin.

Se vähentäisi asumiskustannuksia huomattavasti, eikä tarvitse sitoa rahaa seiniin jos ei halua. Samalla alkaisi kiinnostaa rakennusmääräysten kustannusvaikutukset.

Käyttäjän kostiainenpertti kuva
Pertti Kostiainen

Globalisaatio on tehnyt sen että kaikki kädet on sidottu.
Ei tarvitse kuin vihiä kustannusten nostosta ja firmat muuttaa halvempiin maihin.
Lähtee työpaikat loppuu verotulot ja sitten ei paljon ole jaettavaa.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Mitähän vaihtoehtoja meillä tosiaan on saada edes kaikkia töihin haluavia työllistymään ja elämään ansioillaan ?

Kadonneet työpaikat eivät palaa, eikä uusia synny riittävästi, veikkaan. Yhteiskunta on muutoksessa, automaatio, globalisaatio jne. En kuitenkaan 4 h : n työpäivään päänsärkyä poistavana asperiinina jaksa uskoa. En millään sektorilla. Päänsärystä on jo tullut krooninen. Toki, työllistäisihän se. Rahaa vaan taikaseinästä, eli velkaa. Ikiliikkujaa ei kuitenkaan ole keksitty, joten ei tule toiminaan velanotto vastikkeetta pitkän päälle. Vähän samanlainen idea muuten on tuo 4 h työpäivä 8 h liksalla, kuin työllistyminen ja kansantalouden parantaminen ikkunoita rikkomalla

Vastaavasti fattan rahoillakin eläminen on saatava muuttumaan kannattavaksi. Siis kannattavaksi, eli kun menet töihin, niin avustuksien poisto ei olekaan odotettavissa oleva ’ rangaistus . ’Kansalaispalkka saattaisi tosiaan olla hyvä ratkaisu, kuten blogisti kirjoittaa. Jatkoon ja jalostumaan mielestäni tällainen kehityskelpoinen ajatus.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Mjoo, työkuorman ja varauden tasaisempaa jakoa tarvitaan. Sillä saisi lisää tuottavuutta ja hyvinvointia. Ei se tuottavuuslisä siitä tule, että kuormitetaan jo työssä olevia puhki.

Ongelmana on tietystikin se, että rikkaat eivät halua luopua mistään. Sen lisäksi talous on sen verran yliviritetty että sitä on vaikea muuttaa. Ensimmäinen olennainen muutos olisi saada asumisen kuluja vähäisemmäksi, siitä saisi pelivaraa sitten tehdä asioita fiksummin.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Oma ehdotus asumiskulujen leikkaukseen olisi korjata asumustukeen liittyvä rakenteellinen vika, että kaikkien kunnallisten tai isojen pääkaupunkiseudun taloyhtiöiden vuokraluukkuihin asumistuen verran vuokran leikkaus vähäisemmäksi, ja asumistuen jakaminen vuokranantajille kuitteja vastaan kun tekevät peruskorjauksia tai rakentavat uusia asuntoja.

Nyt se on semmoista touhua, että valtio vinguttaa pikavippiä asumistukiin joilla lihotetaan landlordien pankkitiliä.

Asumisen kalleus vaikuttaa selvästi rakenteellisesti muullakin tavalla, että kun kohta kymmenesosa suomalaisista tarvitsee säännöllisistä toimeentulotukea elääkseen niin se ajaa ihmisiä asumaan yksin. Toimeentulotuki kun maksetaan kotitaloudelle joten eihän se nyt toimi että jos pariskunnista toinen tai molemmat elää kädestä suuhun, että asuisivat samassa asunnossa. Yksiöt ovatkin kovin suosittuja...

Sitten ihmetellään miksi syntyvyys laskee... No miksiköhän?

Käyttäjän kostiainenpertti kuva
Pertti Kostiainen

Rikkaat muuttavat muualle ja siirtävät rahat veroparatiisimaihin.
Miten asumiskusrtannuksia alennetaan? Pistetään kämpät kylmiksi
ja nukutaan pilkkihaalarit päällä ja huopikkaat jalassa.

Tommi Mäkinen

Mitähän mieltä Li on näistä Afgaanilapsukaisista ketkä sotaa ja vainoa ja terroria karussa, ja sattui tämmöi joukkosattumus:

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005900409.html

Mites toi viides heebo, kuka "vain" filmas koko keissin ja puristeli pikkasen, nin se saa vissii koppikorvauksia koska lapsukainen selvis ehtoollisella?

PT-Median toimittaja oli paikalla ja heiltä löytyy kuvat + täydellisempi raportti keissistä.

En linkitä juttuun suoraan ku siit kävis taas joku vinkuu, mut:

"Seinäjoen oikeustalolla tuli esille mielenkiintoinen sivujuonne. Pt-median edustaja oli paikalla kuvaamassa ja Ylen ulkomaalaistaustainen toimittaja kävi selittämään toimittajallemme, että hän ei saa kuvata. Ylen edustajan mukaan hän tietää mikä laki on ja syytettyjä ei saa kuvata.

"Mikä asiassa on merkittävää? Olen seurannut vuosien ajan erilaisia rikosjuttuja Ruotsissa. Ruotsissa tästä teosta olisi annettu 4-5 vuoden tuomioita. Lisäksi on merkittävää, että paikalla ei ollut valtamedioiden edustajia, vaikka tapahtuma on iso. Niin ikään kun katsoo miehiä voidaan aivan hyvällä syyllä kysyä, että ovatko nämä miehet muka paossa sotaa, vainoa ja kidutusta?"

Siellä on videokuvaakin.

Varmaan jos jonkin ihmeen kautta näitäkin joskus yrittäin palauttaa (jos ovat pakolaisia tjtn.) niin siel ois taas armeija vihervasemmistoo estelemässä että ei ei ei koska ihmisarvot!!

Tommi O. Pälve

Tota noin..

Kenties pikkuisen liian kaukana itse aiheesta tämä sinun kommentti?

Ymmärrän, että sinulla on halua tiedottaa tästä tragediasta, jotta kansalle tulisi tahtotilaa muovata yhteiskunta sellaiseksi, missä vastaavia sattumuksia olisi mahdollisimman vähän. Esimerkiksi koventamalla tuomioita ja tiukentamalla maahanmuuttopolitiikkaa.

Mutta oikeasti. Ei tuo ole kuin lähinnä huvittavaa spämmäilyä, eikä se anna kovin hyvää kuvaa.

"Keskusteltaisiinko kansalaispalkasta.."
"MAAHANMUUTTAJAT RAISKAA!"
"Köh. No tuota niin.. Entäs jos keskusteltaisiin ilmastomuutoksesta.."
"MAAHANMUUTTAJAT RAISKAA!"
"Ööööh. Entäpä tämä aihe.. Sopiiko joulupöytään paremmin kalkkuna vai kinkku?"
"MAAHANMUUTTAJAT RAISKAA!"

Vähän höhlältä näyttää, vai mitä?

Tommi Mäkinen

Joo, vähän höhlältä näyttää. Mutta niinko sanoit, ei noissa tuomioissa paljon järkee oo. Veikkaan että yksikään noista ei tule istumaan edes sitä aikaa minkä Ilja istui. Ilja kirjoittikin ilkeesti nettiin jotai, ja toi oli vain joukkoraiskaus kuvaten.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Tuo jälkimmäinen ehdotus on hyvä.

Pulma tulee siitä kun joku valopää alkaa ehdottamaan/vaatimaan kovaan ääneen aivan ylisuurta kansalaispalkkaa eikä kuvailemasi mukaista. Siihen huutoon yhtyy moni.

Sitten toisella laidalla joku toinen älypää alkaa huutaa, että tuo ehdotuksesi on vähintään kommunismia ja työhaluttomien lusmujen paapomista, ja se joka ei työtä tee ei leipää saati muuta ansaitse. Siihen huutoon yhtyy moni.

Ehdotuksesi järkevyyden voisi varmasti kummallekin taholle selittää mikäli heillä olisi halua kuunnella - epäillä sopii onko monellakaan heistä.

Tommi O. Pälve

Olen kokeillut selittää yhdelle vasemmistolaiselle ja yhdelle kokoomuslaiselle.

Toinen innostui alkuksi, mutta loppuun kuunneltua tyrmäsi sitten. Toinen kuuli vain sanan "kansalaispalkka" ja tyrmäsi heti alkuun. :D

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Kuulostaa normaalilta - valitettavasti.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

"Miltä kuulostaa?"

Siltä, että systeemi olisi täynnä porsaanreikiä. Millaisia hyväksikäyttömahdollisuuksia Tommi kansalaispalkassa näkisit ja miten tukkisit ne?

Tommi O. Pälve

En ole pohtinut. Jos olisin kehitellessäni ideaa keksinyt ongelmia, olisin pyrkinyt ratkaisemaan ne jo itse kirjoituksessa.

Millaisia hyväksikäyttömallisuuksia sinulle tulee mieleen?

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Esimerkiksi

1) Eläminen oloneuvoksena Latviassa, jossa jo 800e/kk kansalaispalkka pieksisi paikallisten lääkärien tulot.

2) Eläminen oloneuvoksena Somaliassa, jossa jo 800e/kk kansalaispalkka pieksee melkein kenen tahansa tulot.

3) Jyrkästi nousevan "kansalaispalkkaveron" kiertäminen pääomatuloilla palkkatulojen sijaan

4) Palkattomien työharjoittelijoiden hyväksikäyttö

5) Maksetut 3kk lomat Suomessa kaikille EU-kansalaisille??

Tommi O. Pälve Vastaus kommenttiin #16

1. Nykyään asumistuki, työttömyystuki, sossutuki, yms. voi olla pk-seudulla yli tonninkin. Esim. 1100 e kuukaudessa.

2. Sama kuin ylempi.

3. Verotusta kierretään jo nykyään.

4. Tätäkin tehdään jo nykyään.

5. Tämä meni eri aiheeseen.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen Vastaus kommenttiin #18

Eikun vaan sitten kansalaispalkka tulille. Itse en kyllä aio olla sen nettorahoittaja.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #19

Olet jo nyt huonomman järjestelmän rahoittaja. Parempi ei kelpaa, heh.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Kansalaispalkka tai perustulo, sama asia eri nimi, ei ratkaise mitään. Jotta sitä yleensä voitaisiin maksaa, sen pitää olla niin alhainen, että siihen rahat riittävät. Samalla pitää muutta verotusta niin, että perustulo tietyn tulorajan kohdalla leikkautuu kokonaan pois. Nimellisesti sitä maksetaan kaikille, mutta vain tulottomat ja erittäin pienituloiset voivat saada täyden perustulon. Se tulisi tavallaan toimeentulotuen tilalle vain sillä erolla, ettei sitä tarvitsisi hakea.

Tuolla keinolla Suomeen kehittyisi perustulolla elävien ryhmä, joka joten kuten elää kituuttaisi. Poliittisesti tuollainen ryhmä olisi arvaamaton. Suurin osa ei juuri mihinkään osallistuisi. Osa puuhailisi joutessaan erilaisia mielenilmauksia. Tällaista yhteiskunnasta syrjäytyneiden joukkoa emme saa synnyttää.

Työajan lyhentäminen voisi olla mahdollista, jos samalla ryhtyisimme rajaamaan luontoa rasittavaa kulutustamme. Se olisi todellinen ympäristöteko. On täysin utopistista olettaa, että 4 tunnin työstä saisi 8 tunnin palkan, ei vaikka miten koneellistetaan ja automatiosoidaan. Siten voidaan kyllä tuottaa edullisemmin, mutta kun mukaan lasketaan sen uuden teknologian rakentanmiskulut, ei tuottavuus nousekaan niin paljon, mitä tavaran valmistusprosessi nopeutuu.

Tommi O. Pälve

"Tuolla keinolla Suomeen kehittyisi perustulolla elävien ryhmä, joka joten kuten elää kituuttaisi. Poliittisesti tuollainen ryhmä olisi arvaamaton. Suurin osa ei juuri mihinkään osallistuisi. Osa puuhailisi joutessaan erilaisia mielenilmauksia. Tällaista yhteiskunnasta syrjäytyneiden joukkoa emme saa synnyttää."

Eikö meillä ole jo tämmöinen ihmisryhmä? Tai no sillä erotuksella, että he eivät ihan kituuttamalla kituuta, mutta kuitenkin.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

"Yrityksillä ei ole resursseja maksaa 4 tunnin työpäivästä 8 tunnin palkkaa"

Tottakai voi olla. Mikä perusasetelma sanoo ettei ole?

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Itseasiassa monissa hommissa 6h päivät voivat lisätä tuottavuutta. 4h ei vaikuta mielekkäältä.

Pekka Pylkkönen

Nykyisellä 8h päivällä palkansaajakorvausten osuus arvonlisästä on noin 70%. Aika vauhdilla saa neljä tuntia töitä painaa jotta yrityksen kaikki tulotkaan riittäisivät maksamaan kahdeksan tunnin palkan.. ja jollain pitäisi rahoittaa ne investoinnitkin.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Aivan aivan...eli mitään ei kannata tehdä ja silti on menestyviä yrityksiä olemassa. Nyt Pylkkönen esitätkö miten se on edes teoriassa mahdollista?

Toimituksen poiminnat